Nickerie.Net, zondag 04 februari 2007


Bellend rijden ‘kost’ 50 Surinaamse dollar

Ivan Cairo, 03/02/2007

Paramaribo - Automobilisten die worden betrapt op mobiel bellen in het verkeer, gaan voortaan op de bon voor 50 Surinaamse dollar. Is de veiligheidsgordel niet omgedaan, dan zal aan boete 75 Surinaamse dollar moeten worden opgehoest. Zo luidt het voorstel dat de procureur-generaal aan het ministerie van Justitie en Politie heeft voorgelegd.

Bellen is alleen toegestaan met de zogenaamde hands-free sets, waarmee automobilisten hun handen vrij hebben voor de besturing van hun voertuig. Het Korps Politie Suriname (KPS) is ondertussen geïnstrueerd een intensieve voorlichtingscampagne op touw te zetten, vóórdat de boetes ingaan. Inspecteur John Jones, hoofd van de KPS-voorlichtingsdienst, wil de hoogte van de boetes bevestigen noch ontkennen. “Daarover kan ik nu nog geen uitspraken, doen. Het gaat om een voorstel en het zou best kunnen dat na de campagne andere bedragen worden bekendgemaakt”, zegt hij aan de Ware Tijd.

“Mijn instructies zijn om de komende week een campagne te lanceren en aan het einde daarvan de boetes aan te kondigen.” De wet die het rijden met seatbelts verplicht stelt en bellen tijdens het rijden verbiedt, is enige tijd geleden door het parlement goedgekeurd. Met ingang van 1 januari moeten deelnemers aan het verkeer zich houden aan deze regels. Totnogtoe hebben politieagenten slechts vermanend opgetreden. Na afsluiting van de voorlichtingscampagne zal verbaliserend worden opgetreden tegen overtreders.

Jones constateert nu al een gedragsverandering bij bestuurders. De politie heeft de afgelopen maand op verschillende plaatsen steekproeven gehouden. “Als 25 auto’s voorbijrijden, hebben zeker twintig bestuurders hun seatbelt om.” Een teken, volgens hem, dat de meeste automobilisten de boodschap hebben begrepen. Tijdens de voorlichtingscampagne zal de politie bumperstickers en pamfletten uitdelen en spandoeken ophangen op strategische plaatsen. Samen met verkopers van mobiele telefoons zullen ook attributen, zoals hand-free sets aan klanten worden aangeboden.

De 38-jarige SC moet nog wennen aan de veiligheidsgordel. “Ik gebruikte die nooit en de seatbelt was dus ook altijd onder het stof”, zegt hij. Sinds eind vorig jaar bekend werd dat boetes zullen worden geheven, grijpt SC nu automatisch naar de veiligheidsgordel. “Doe het toch, ’t heeft een functie”, adviseert hij, verwijzend naar de talrijke aanrijdingen waarbij de veiligheidsgordel levens van slachtoffers heeft gered.-.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net

,03-02-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics