Nickerie.Net, maandag 05 februari 2007


'Afrika's achterstand op internetgebied groeiende'

Harm Hilvers

Zuid-Afrika - Volgens Zuid-Afrikaans onderzoek is Afrika's achterstand op internetgebied aan het toenemen. Dit ondanks een verwachte verdubbeling van het aantal breedbandaansluitingen in 2011. De voornaamste oorzaak hiervoor vormen overheden die onvoldoende vrijheid bieden.

Mobiel breedband - trunken in een koffertje Het aantal aansluitingen voor breedbandinternet zal over vier jaar meer dan verdubbeld zijn in Afrika, volgens onderzoeksbureau BMI-TechKnowledge. Op dit moment kent het continent ongeveer drie miljoen gebruikers van snel internet en in 2011 zouden dat er zeven miljoen moeten zijn. Dit aantal valt echter in het niet bij de huidige zeventig miljoen breedbandaansluitingen binnen de Europese Unie.

Volgens BMI-analist Richard Hurst is de situatie zorgwekkend: 'Afrika loopt ver achter op de rest van de wereld en het lijkt erop alsof dit verschil alleen maar groter zal worden als er niets gedaan wordt'. Op dit moment heeft slechts 1 procent van de Afrikanen toegang tot breedbandinternet, terwijl dit in Europa en Amerika respectievelijk 30 en 22 procent is.

De beste snelle internetvoorzieningen zijn te vinden in Noord-Afrika, waar overheden de telecomsector naar liberaal model hebben ingericht. Ook kunnen zij eenvoudig en goedkoop toegang krijgen tot verbindingskabels van Europa met onder meer Azi en Amerika.

In Oost-Afrika is breedbandinternet echter vrijwel afwezig, vanwege het gebrek aan verbindingen via land- en zeekabels met andere landen. Twee consortiums zijn overigens bezig met de aanleg van zeeverbindingen. Zelfs het relatief rijke Zuid-Afrika kent weinig breedbandconnecties.

Hurst meent dat de oplossing voor dit probleem niet gezocht moet worden in de aanleg van bijvoorbeeld dsl-netwerken. In plaats daarvan zou meer genvesteerd moeten worden in draadloze netwerken, zoals wifi en wimax. Ook zouden overheden gestimuleerd moeten worden telecombedrijven vrijer te laten.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Tweaker

,05-02-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics