Nickerie.Net, maandag 05 februari 2007


Onvoldoende irrigatiewater stagneert voorjaarsinzaai

Ashley Lieveld

NICKERIE – Gebrek aan voldoende irrigatiewater heeft dit seizoen geleid tot langere inzaaiperiode. Volgens de coördinator van LVV-Regio West (CRW) Jagnanan Ganpat is er wat betreft de inzaai inderdaad een langere spreiding geweest. Ganpat zegt tegenover Times dat LVV de inzaai graag binnen 8 tot 9 weken ziet gebeuren, “maar vanwege een tekort aan irrigatiewater hebben we een langere spreiding gehad”.

Volgens de voorlopige cijfers waarover Ganpat beschikt is er tot vorige week iets meer dan 20.000 hectare (ha) ingezaaid. Er zijn nog wat cijfers die binnen moeten komen van boeren die de vorige week nog hebben ingezaaid. Ganpat geeft aan dat de kleinlandbouw 11700 ha heeft ingezaaid en de grootlandbouw 8600 ha.

De CRW ontkent beweringen van boeren als zou LVV debet zijn aan het probleem van water tekort door niet al de irrigatie leidingen die onder haar beheer zijn op te halen. Ganpat zegt de boeren wel te begrijpen wanneer ze al de problemen relateren aan LVV. Wat irrigatieleidingen en loosleidingen betreft, geeft de landbouwvoorman te kennen dat die door het ministerie zijn opgehaald in de land aanwinst projecten.

“De landaanwinst projecten vallen onder het ministerie van LVV en wanneer er boeren zijn van andere polders die klagen over irrigatieleidingen die niet opgeschoond zijn dan is het niet iets van LVV”, beweert Ganpat. De CRW benadrukt dat de tertiaire leidingen door de boeren zelf onderhouden moeten worden. 

Voor wat betreft het district Coronie, die ook onder de paraplu van regio West valt, is volgens Ganpat de inzaai teleurstellend. Het streven van het ministerie is volgens de coördinator om de inzaai cijfers in het cocosdistrict hoger te tillen. In dat kader staan er een aantal werken op het programma. Afgelopen zaterdag is het startsein gegeven door vice-president Ram Sardjoe, voor het uitdiepen en opschonen van 20 kilometers aan loosleidingen. Hiermee is een bedrag van 117 duizend Surinaamse dollar gemoeid. Coronie beschikt over bijkans 4000 hectare rijstareaal. Op jaar basis wordt volgens Ganpat ongeveer 10 tot 15 % hiervan ingezaaid wat nog aan de lage kant ligt. Het streven is om met het aanpakken van de loosleidingen een hogere inzaai te hebben in Coronie.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,31-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics