Nickerie.Net, zaterdag 24 februari 2007


Samenstelling kabinet Balkenende - verdeling ministerposten lijkt rond

DEN HAAG -  CDA, PvdA en CU leggen de laatste hand aan de verdeling van de zestien ministersposten. De strijd om het belangrijke ministerie van Sociale Zaken, waarover tot gisteravond laat werd touwgetrokken, lijkt te worden beslecht in het voordeel van het CDA. De partij zou Piet Hein Donner op het oog hebben als minister. In ruil daarvoor zou de PvdA Onderwijs geclaimd hebben. Senator Trude Maas en Margo Vliegenthart worden genoemd als mogelijke bewindsvrouw, maar er zouden ook nog andere kandidaten in de race zijn.

Sollicitatie

Als de verdeling van de ministerspost helemaal rond is, kunnen de kandidaat-ministers vanaf overmorgen bij formateur Jan Peter Balkenende op sollicitatiegesprek komen. De CDA-leider zelf blijft zeker in het Torentje en wordt premier van zijn vierde kabinet. Wouter Bos gaat voor de PvdA het ministerie van Financiën leiden. Maxime Verhagen (CDA) op Buitenlandse Zaken is vrijwel zeker, net als het ministerschap voor Jeugd en Gezin voor CU-leider André Rouvoet. De tweede CU-minister zou Eimert van Middelkoop op Defensie zijn. Verder lijkt de verdeling er als volgt uit te zien: Ernst Hirsch Ballin (CDA) op Justitie, oud-havenwethouder René Smit (CDA) op Economische Zaken, oud-burgemeester van Nijmegen Guusje ter Horst (PvdA) op Binnenlandse Zaken en haar partijgenoot Ahmed Aboutaleb op Integratie en Wonen.

 

CDA-Europarlementariër Camiel Eurlings wordt mogelijk teruggehaald uit Brussel om minister van Verkeer en Waterstaat te worden in het nieuwe kabinet. Gerda Verburg (CDA) zou naar Landbouw gaan, Sharon Dijksma (PvdA) naar Ontwikkelingssamenwerking en voor Milieu en Energie wordt PvdA’er Jacqueline Cramer, hoogleraar milieumanagement, genoemd. Maria van der Hoeven (CDA) is in de race voor Volksgezondheid, net als opnieuw haar partijgenoten René Smit en Camiel Eurlings. Maar zoals altijd in de formatie kunnen ’poppetjes’ nog veranderen. Vandaag begint Balkenende officieel aan de formatie. Enige haast is daarbij geboden omdat de PvdA-fractie een nieuwe fractievoorzitter moet kiezen. Bovendien heeft de partij zaterdag een congres waarbij het regeringsakkoord goedgekeurd moet worden.

 

Gaat het congres akkoordkan volgende week donderdag of vrijdag de ministersploeg op het bordes staan.

 

Klik hier voor regeerakkoord (in pdf-formaat - ca. 0,5 mb)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Telegraaf

,12-02-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics