Nickerie.Net, dinsdag 13 februari 2007


Prestigieuze award voor Professor Mahadew in India

 

New Delhi / Den Haag –  De in Nederland woonachtige professor Dewanand Mahadew heeft voor zijn wetenschappelijk bijdrage aan de ontwikkeling van de Indiase industrie een prestigieuze Honour Award ontvangen van de International Film & Television Research Centre. Deze award werd in New Delhi uitgereikt door de vooraanstaande Indiase professor Sandeep Marwah. Met deze award heeft hij zich gecommiteerd om o.a. de Indiase filmindustrie verder te helpen professionaliseren. Professor Mahadew is geen onbekende in India vanwege zijn functie als visiting professor en management consultant.  

 

Professor Dewanand Mahadew (links) neemt zijn Honour Award in ontvangst uit handen van Professor Sandeep Marwah, Vice Chancellor van de University of Media ArtsFoto: Professor Dewanand Mahadew (links) neemt zijn Honour Award in ontvangst uit handen van Professor Sandeep Marwah, Vice Chancellor van de University of Media Arts

 

“India is booming”

De Indiase economie groeit met 8-10% per jaar, de groeiende welvaart is te bespeuren in alle lagen van de gemeenschap. Aan de ontwikkeling van de Indiase economie liggen enkele fundamentele initiatieven uit het verleden ten grondslag.

Een van de grote industrieën, die vooral de laatste jaren flink is gegroeid is de Indiase entertainment industrie waarin film en televisie een centrale rol spelen. De Indiase filmindustrie (ook Bollywood genoemd)  heeft  een jaaromzet van miljarden US Dollars.

In de eind jaren zeventig/begin tachtig ging de filmindustrie bergafwaarts, de kwaliteit was niet goed, de creativiteit ontbrak en de Indiërs (vooral in vergelijking met de Amerikanen) misten de technische kwaliteiten en de professionaliteit om zich op wereldpodia te kunnen manifesteren.

 

In de 2de helft van de tachtiger jaren besloten een aantal marktpartijen tot de oprichting van de University of Media Arts (www.uma.ac.in). In deze University, gevestigd in Film City, New Delhi zijn 3 belangrijke faculteiten gevestigd:

 

Doel van de University of Media Arts (UMA) is om de onderhavige industrie te professionaliseren. Inmiddels kan worden gesteld dat het resultaat overal te bespeuren is. De Indiase film industrie is veranderd in professionele industrie en loopt niet langer achter qua techniek, creativiteit en prestaties. Op een aantal domeinen lopen zij zelfs voor op de rest van de wereld.

De UMA is toegankelijk voor een ieder die aan de toelatingseisen voldoet. Inmiddels zijn er mensen uit circa 50 landen afgestudeerd. Vooral studenten uit USA en Engeland weten hun weg naar India te vinden. In principe kan men studeren in een heel brede domein van disciplines w.o: acteren, film opname, editing, choreografie etc..

 

Naast film en televisie richt de UMA zich tevens op opleidingen op het vlak van Media studies en Business Management. De grote man achter de UMA is de mede-oprichter en de huidige Vice Chancellor Professor Sandeep Marwah, een man met een zeer respectabele staat van dienst en diverse internationale onderscheidingen.

 

De International Film & Television Research Centre is een vooraanstaande research centrum, waarin de University of Media Arts een leidende rol speelt. Binnen dit research centrum wordt er samengewerkt met partners in India en buitenland w.o de Oxford University en University of Sunderland in Engeland.

 

Professor Mahadew is geen onbekende in India. Hij is in India actief als visiting professor en management consultant. De inhoud van zijn “teachings” volgen zijn betoog, dat Indiase business en Indiërs ondervertegenwoordigd zijn op het wereld podium. Een op de 6 inwoners van deze aardbol is een Indiër en dat zien wij niet terug op het wereldpodium. Handel en business tussen India en andere landen zijn volgens de professor eerder gebaseerd op het fenomeen dat “andere landen het in India gaan halen” dan dat “Indiërs het naar andere landen brengen”. Professor Mahadew (met een achtergrond in process engineering en (international) business management) heeft zich meer dan 10 jaar beziggehouden met het ontwikkelen van grote kapitaalprojecten wereldwijd. In India richt hij zich met name op MBA studenten en Executives en doceert hij International Business development strategies.

 

De University of Media Arts deelt de visie van Professor Mahadew, zij onderkennen dat Indiërs zich meer pro-actief op het wereldpodium moeten manifesteren. Bollywood is een goed exportproduct maar India heeft veel meer te bieden. Het propositioneren van kennis en projecteren ervan in de value chain van de klant is niet altijd een simpele opgave.

UMA heeft veel waardering voor het werk van Professor Mahadew en heeft hem derhalve de Honour Award uitgereikt. Daarbij verwacht UMA dat Professor Mahadew ook het een en ander voor de UMA zal doen. Deze award staat voor een “eeuwige” verbintenis van Professor Mahadew aan de UMA. Naast de rol van visiting professor zal Professor Mahadew de Academic Council van advies voorzien en zal hij worden geconsulteerd bij het beleid voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Professor Mahadew houdt naast zijn internationale functies, ook de ontwikkelingen in Suriname nauwlettend in de gaten.  Hij presenteerde vorig jaar tijdens zijn bezoek in Suriname een veelomvattend, doch eenvoudig realiseerbaar landbouwontwikkelingsplan voor zijn geboorte district Nickerie.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,13-02-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics