Nickerie.Net, woensdag 14 februari 2007


Zaaizaadboeren krijgen stimulans

Beta Debidien, 14/02/2007

NIEUW-NICKERIE - Zaaizaadboeren krijgen de komende drie seizoenen financiŽle steun uit het Research and Extension Program van de Europese Unie (EU). Voor de inzaai van mei 2007 krijgt een boer 500 Surinaamse dollar per hectare om daarmee de kosten van de inputs te betalen. Voor het tweede seizoen en derde seizoen krijgt hij respectievelijk 250 SRD en 125 SRD per hectare. Daarnaast krijgen de boeren ook financiŽle steun voor de aanschaf van een motorrugspuit en een grader.

Dit EU-programma is onderdeel van het Regionaal EU-Cariforum Rijstproject bestemd voor Guyana, Suriname en andere Caricom-landen die rijst produceren. "Met dit programma wordt beoogd goed en kwaliteitszaad te produceren voor de boeren om daarmee de productie van padie te helpen verhogen naar zeven ton en meer per hectare", zegt Kardie Kartosoewito, directeur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron). De rol van Adron in dit programma is om steeds elitezaad te produceren. Bij de registratie hebben vijftig boeren zich opgegeven voor dit programma.

"Het is een heel goed idee dat de EU ook middelen beschikbaar heeft gesteld om de productie van zaaizaad ter hand te nemen", zegt Naresh Bansie, zaaizaadboer in de Oostelijke Polder. Met dit programma hoopt hij dat het probleem van zaaizaad voor altijd tot het verleden zal gaan behoren. "Elk seizoen hebben wij te kampen met hetzelfde probleem, waarbij niet iedereen kan beschikken over goed en kwaliteitszaad". Bansie hoopt dat er in twee seizoenen voldoende zaad beschikbaar zal zijn, zodat de boeren ook een betere productie kunnen hebben.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,14-02-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics