Nickerie.Net, maandag 19 februari 2007


Digitale Wereld: Ultieme prestatie nieuwe generatie chips

De volgende generatie chips zal de prestaties van nieuwe computers tot ongekende hoogte stuwen

Krachtiger, kleiner, efficiŽnter. Nieuwe technologie van chipconcern Intel zorgt ervoor dat het prestatievermogen van computers flink omhoog kan, en de temperatuur flink omlaag.Computerchips, de 'denkende' onderdeeltjes van computers, worden steeds krachtiger en kleiner. Dit verkleinproces is mogelijk doordat het basiselement van chips, de zogeheten transistor, ook kleiner wordt.

Ter illustratie: tot vůůr de komst van de computer waren transistoren (of schakelaars) vaak centimeters groot. De nieuwste chips van computerprocessors bevatten tot honderden miljoenen transistoren. Zo werken de nieuwste chips van Intel met schakelaars die amper 45 nanometer (0,000000001 meter) groot zijn. Hoe klein dat is? Op de kop van een standaardnaald met een doorsnee van 1,5 millimeter passen circa 30 miljoen transistoren.

Het voordeel van de opkomst van de minitransistoren is dat computerchips in rap tempo stukken slimmer zijn geworden. Alleen: naarmate de chips krachtiger zijn geworden, zijn ze ook meer stroom gaan gebruiken. Een isolatielaagje (van kunststof) moet ervoor zorgen dat er geen energie verloren gaat. Net die isolatie bezorgt wetenschappers kopzorgen. Want hoe kleiner de transistoren, hoe dunner ook het kunststof isolatielaagje Ė en hoe meer energie weglekt. Iedereen kent wel het lawaai van de ventilatoren die dienen om een oververhitte pc af te koelen, of het gevoel van een hete laptop. Niet fijn, maar ook bijzonder inefficiŽnt: de stroom die in de vorm van hitte weglekt, gaat verloren voor de werking van de pc.

Voor dit probleem heeft Intel nu een oplossing bedacht. Het kunststof isolatiemateriaal (al decennia standaard van siliciumdioxide) wordt vervangen door een materiaal op basis van het metaal hafnium. De ontdekking dat ook dit materiaal voor isolatiedoeleinden kan worden gebruikt, heeft grote gevolgen: Intel becijferde dat het gebruik van hafnium het rendement per transistor met 20 procent verhoogt, en de energielekkage met 80 procent doet afnemen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Elsevier

,17-02-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics