Nickerie.Net, zondag 18 februari 2007


Bauxiet Instituut bestudeert data West-Suriname

Eric Mahabier, 16/02/2007

Paramaribo - De regering heeft vrijdag “alle data” van het onderzoek naar de bauxietvoorkomens in West- Suriname van de twee bauxietmaatschappijen gekregen. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft het Bauxiet Instituut Suriname (BIS) ingeschakeld om de data nader te verifiëren, zegt minister Gregory Rusland.

In 2003 ondertekende de regering een intentieverklaring met de twee maatschappijen om de bauxietreserves in het Bakhuysgebergte te ontginnen. De exploratie heeft aangetoond dat er totaal 325 miljoen ton bauxiet in West-Suriname ligt. Met deze hoeveelheid kan er minimaal 3 miljoen ton aluinaarde per jaar gedurende 40 jaar worden geproduceerd. Volgens BIS-directeur Rita Vaseur- Madhoeban, zal het instituut binnen een week een extern bureau aantrekken om haar bij te staan in het verifiëren van de afgestane data met gegevens die regering heeft.

Er liggen offertes van diverse bureaus die bereid zijn BIS in deze bij te staan. “We nemen een dezer dagen het besluit.” Het bedrijf dat in aanmerking komt moet zich verplichten confidentieel met de beschikbare data om te gaan. De BIS-directeur reageert hiermee op de bezorgdheid van de bauxietmaatschappijen die vorige maand zijn geuit over het in verkeerde handen terecht komen van de gegevens. “We zijn heel voorzichtig en houden heel serieus rekening met het confidentieel karakter,” zegt ze.

Indien er grote “afwijkingen” zijn, zal een veldonderzoek moeten plaatsvinden. Bij de verificatie zullen ook monsters van bauxiet uit het gebied genomen worden om naar het buitenland te sturen voor analyse. Ook monsters die de maatschappijen hebben afgestaan zullen worden onderzocht. Naar verwachting van Vaseur- Madhoeban zal het bauxietinstituut binnen een maand de verificatiewerkzaamheden afronden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,17-02-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics