Nickerie.Net, vrijdag 09 maart 2007


Opkoopprijs padie niet rooskleurig voor rijstboeren

NIEUW NICKERIE - "Terwijl de productiekosten van de najaarsinzaai 2006 in de afgelopen drie tot vier maanden fors zijn gestegen, blijkt dat rijstverwerkers/ -opkopers bij de start van de voorjaarsoogst 2007 geen cent meer willen uitbetalen dan de oude opkoopprijzen van het vorig seizoen”, zegt de zeer gebelgde Mukesh Bharos.

Hij is middenstandsboer. “Daarnaast hebben wij er ook geen zicht op of de overheid de restitutie op brandstof nog zal uitkeren aan ons." Niet alle opkopers staan op één lijn. De ene biedt 25 Surinaamse dollar voor een baal natte padie (79 kilo), terwijl de ander een dollar meer biedt. Bharos vraagt zich af wat de redenen zijn, dat niet alle opkopers een betere prijs willen bieden aan de boeren.

De huidige opkoopprijzen zijn ook niet kostendekkend, want de productiekosten ligt tussen de 1.600 en 1.700 SRD per hectare . "Om de investeringen terug te verdienen, moet een boer een opbrengst hebben van tenminste 65 balen padie en dat is niet mogelijk bij iedereen". Harinandan Oemraw, ondervoorzitter tevens woordvoerder van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) betreurt de houding van de opkopers. Hij is ook niet te spreken over de houding van de overheid die zich niet wil bemoeien met het vaststellen van een minimum opkoopprijs van padie. De overheid wil wel goedkope rijst voor de bevolking.

Volgens Oemraw moet de overheid een instantie in het leven roepen en die belasten met de export van rijst en rijstproducten. Hij onderkent dat sommige boeren lage opbrengsten hebben bij de voorjaarsoogst 2007. "Dat is te wijten aan de uitbraak van de schimmelziekte bij de lijn ADRON 125." De opbrengst van de voorjaarsoogst wordt geschat op 81.000 ton op basis van gemiddeld 4,5 ton per hectare.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,09-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics