Nickerie.Net, dinsdag 13 maart 2007


Bouterse doet opnieuw een poging om strafproces decembermoorden te ontlopen

Subtiele bedreigingen aan het adres van de justitiŽle autoriteiten

PARAMARIBO - Met strafproces in zicht, heeft ex-dictator Desi Bouterse zondag voor het eerst in het openbaar excuses aangeboden aan de nabestaanden van de decembermoorden in 1982, die onder zijn bewind werden gepleegd in het Fort Zeelandia. Dit meldde de Surinaamse zender STVS zondag. Nabestaanden van de slachtoffers ervaren dit als een brute schoffering. De van meervoudige moord verdachte ex-legerleider heeft zijn betrokkenheid al bijna 25 jaar lang ontkent en de schuld naar de schoenen van de slachtoffers geschoven.

Bouters pleitte tijdens een bijeenkomst met jongeren tegelijkertijd voor amnestie. "Laten we de zaak eerlijk benaderen: waarom kan men een man die tientallen doden op zijn naam heeft, wel amnestie verlenen?" De ex-legerleider doelde op ex-jungle commandoleider Ronnie Brunswijk en de binnenlandse oorlog, die in 1986 gevoerd werd tussen het nationaal leger en het JC.

Decembermoorden

Volgens Bouterse is er geen enkele aanleiding om hem als verdachte van de Decembermoorden aan te merken. Hij gaf wel toe, zoals hij enkele jaren geleden al deed, dat hij politiek verantwoordelijk is voor de moord op vijftien van zijn tegenstanders, een "zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis".

Volgens Bouterse moet "die bladzijde op een volwassen manier worden afgerond", waarbij de totale Surinaamse gemeenschap moet worden betrokken. "Het was on-Surinaams, het mag nooit meer gebeuren dat Surinamers op die manier hun leven verliezen. Ik bied aan alle nabestaanden mijn verontschuldigingen aan."

Strafproces

Het strafproces over de Decembermoorden moet in de komende weken beginnen. Bouterse, die de hoofdverdachte wordt genoemd, zei zondag dat hij nooit zal komen in de bunker waar de rechtzittingen gehouden zullen worden. "Laten ze oppassen dat ik ze niet opsluit." Het vervolgen en berechten van de verdachten van de moorden komen volgens Bouterse neer op het dienen van het "buitenlands belang".

Bouterse sprak zondagmiddag tijdens een bijeenkomst van jongeren in het centrum van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan hij voorzitter is. Hij deed dit in het kader van het verstrekken van informatie over de 'revolutie' die op 25 februari 1980 begon met een staatsgreep van de Groep van Zestien, die onder zijn leiding stond.

In Suriname is er veel kritiek op Bouterse, op de manier hoe hij jongeren aan zijn kant probeert te krijgen. Het gaat hier vooral om een generatie die geboren is na de slachtpartijen in Fort Zeelandia op 8 december 1982 en hierdoor makkelijker ten prooi valt van geschiedvervalsing.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ STVS/ NU

,12-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics