Nickerie.Net, dinsdag 13 maart 2007


Rijstexport naar BraziliŽ voorlopig stopgezet
Geplaatst: 10/03/2007

Nickerie -  De rijstexport naar ons buurland BraziliŽ is voorlopig stopgezet. De eerste tevens laatste verscheping heeft in december plaatsgevonden, vertelt directeur-eigenaar van rijstbedrijf Ramadhin, Bhagwatpersad Ramadhin, aan DBS. Het is namelijk zo dat de rijstexport in deze periode niet zo gunstig is. In BraziliŽ wordt er ťťn keer per jaar rijst geplant. De oogst heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden waardoor het land momenteel een overvloed heeft aan rijst. Ook is het zo dat een Surinaams schip niet meer dan 2500 ton rijst kan verschepen, terwijl een Guyanees schip 5000 ton rijst kan vervoeren.

Suriname moet hierdoor meer aan vrachtkosten betalen, vergeleken met Guyana. Dit is ook een van de redenen waarom de export voorlopig is stopgezet. De rijstexporteur geeft verder mee dat vanaf april de export genormaliseerd kan worden. Vanaf die tijd begint de rijst in BraziliŽ schaars te worden. Het contract dat Suriname heeft gesloten met BraziliŽ voor de export van in totaal 10.000 ton padie, wordt toegejuicht door Ramadhin. Tot nog toe heeft er slechts een verscheping van 2500 ton plaatsgevonden.

 Ook is het zo dat de haven in Nickerie niet voldoet aan de eisen om een boot met 5000 ton padie te laten aanmeren. In een vergadering met de Maritieme Autoriteiten Suriname is besloten dat er in 2009 een nieuwe haven wordt gebouwd. Ramadhin zegt dat er tot nog toe voldoende markten zijn om rijst te exporteren, HaÔti en Europa w.o Portugal. Volgende week is er een verscheping klaar voor Portugal.

Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,12-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics