Nickerie.Net, donderdag 15 maart 2007


NSBS info dag over blindenzorg en slechtzienden te Nickerie

Nickerie - Het Nationaal Stichting Blindenzorg Suriname heeft afgelopen Maandag een info dag gehouden over blindenzorg en slechtzienden in het district Nickerie. Deze dag kwam tot stand nadat personeel van de Lion Jan Gruntjesschool eerder een bezoek hadden gebracht aan de Louis Brailleschool in Paramaribo. De Stichting WiN heeft hierin ook een aanzienlijke bijdrage geleverd.

NSBS directeur Danny Egger haalde in zijn speech aan dat het noodzakelijk is dat er ook in Nickerie een afdeling komt van het NSBS om deze groep van mensen op te vangen, te begeleiden en hen verder onderwijs laten genieten net zoals het in Paramaribo toegaat. In Nickerie is er tot dusver geen speciale onderwijs voor mensen met visuele beperking.

Celly Refos die schoolleidster is van de Louis Brailleschool, gaf een hele uiteenzetting hoe lessen worden verzorgd op haar school en welke materialen hiervoor gebruikt worden. Refos heeft aangehaald dat er zeker behoefte bestaat om zo een school op te zetten in Nickerie, maar dat hiervoor key persons eerst getraind moeten worden in het onderwijzen van slechtzienden. Zij zijn niet lang terug gestart met Ambulante Onderwijs Begeleiding van leerlingen in Paramaribo. Marcella Libretto die verdere tekst en uitleg gaf zij dat ze dit gedeelte steeds verder ontwikkelen en dat Nickerie zeker ook in het begin die ondersteuning zal krijgen. Mensen met een visuele beperking hoeven dan geen hoge kosten meer te maken om speciaal naar de stad te gaan als Nickerie haar eigen mensen heeft.

Voor degenen die interesse hebben om opgeleid te worden tot AOB’er en andere onderdelen zoals Braille, kunnen zich alvast registreren bij de Jan Gruntjesschool die dan ook het contactpunt zal zijn van het NSBS en de Louis Brailleschool. Tot en met gisteren hadden er zich al 34 personen aangemeld om de trainingen te volgen. Het wachten is nu wanneer de start zal zijn.Van de Louis Brailleschool hebben de leerlingen van de Lion Jan Gruntjesschool wat leesmateriaal en dergelijke ontvangen.

Foto: Onderwijs Inspecteur Rita Chotoe-Sanchit ervaart hoe het blind zijn is en hoe blinden zich voortbewegen in het dagelijks leven met een blindenstok.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,15-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics