Nickerie.Net, donderdag 15 maart 2007


Ornitholoog dr. Arie L. Spaans op vogelbezoek in Nickerie
Geplaatst: 15/03/2007

Nickerie -  De uit Nederland afkomstige ornitholoog (vogeldeskundige) Arie Spaans heeft recentelijk een bezoek gebracht aan Nickerie. Tijdens zijn vogeloriŽntatiebezoek oriŽnteerde hij zich in het bos- en vogelrijkgebied achter het majoor H. Fernandes vliegveld te Zeedijk. Dit gebied is al geruime tijd tot beschermd gebied verklaard door LBB. Arie Spaans, ook wel de vogelambassadeur genoemd, heeft sedert de jaren zeventig langs de Surinaamse kust uitgebreid vogelonderzoek gedaan en de resultaten hiervan in vele wetenschappelijke publicaties uitgegeven.

Hij heeft destijds ook een enorme bijdrage geleverd aan het vinden van fondsen om beschermingswerk voor vogels in de vrije Surinaamse natuur te helpen ondersteunen. In zijn boek getiteld Kustvogels van Suriname heeft hij in afzonderlijke delen de verschillende aspecten van de biologie van kustvogels wetenschappelijk weergegeven. In gesprek met DBS zei Spaans dat het Surinaamse kustgebied van internationale betekenis is en dat het ook in de regio een prominente plaats inneemt omdat bepaalde kustvogels hier verblijven en ook in dit gebied broeden.

Reden genoeg om dit dan ook te blijven beschermen voor behoud en groei van de verschillende vogelpopulaties. Spaans legde verder uit dat het kustgebied een trekpleister is voor bird watchers en eco-toeristen die zich in hun element voelen in de natuurlijke flora en fauna. Zijn bezoek aan Nickerie is niet zomaar.

Er zullen projecten voor Nickerie komen, maar dat oriŽntatie eerst gedaan moet worden alvorens over te gaan tot uitvoering van de projecten in samenwerking met LBB. Dr. Spaans die gewerkt heeft als senior onderzoeker bij Alterra, Instituut voor de Groene Ruimte, in Wageningen, Nederland, is nu gepensioneerd. Ondanks zijn hoge leeftijd blijft zijn hart bonzen voor de Surinaamse natuur en het verdere behoud ervan. Spaans heeft tal van plekken in Suriname doorkruist en heeft ook in het begin vijf lange jaren gewoond in ons land. ďIk heb wederom wat missies te doen en ben er weer om mijn bijdrage te leverenĒ, zei de vogelambassadeur dr. Arie L. Spaans.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,15-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics