Nickerie.Net, donderdag 15 maart 2007


Automatiseringsproject Streekziekenhuis Nickerie afgerond

Nickerie - Op donderdag 01 maart j.l. vond de allerlaatste software installatie plaats van van het geÔntegreerd administratie en registratie systeem van het Dr. L.Mungra streekziekenhuis Nickerie. Dit geautomatiseerd systeem houdt in dat alle medische informatie van patiŽnten met de computer kunnen worden bijgehouden en dat tegelijkertijd de financiŽle administratie wordt bijgewerkt.

Een SZN medewerker test het systeem uit.Een SZN medewerker test het systeem uit.

Het mooie van dit systeem is dat de patiŽnten in de naaste toekomst een PatiŽnten ID kaart krijgen dat op dezelfde wijze werkt als een ATM-kaart. Wanneer men deze kaart door de scanner heen haalt dan verschijnt direct de informatie van de patiŽnt op het scherm. Er is ook bijzonder gelet op bescherming van de medische informatie van patiŽnten, waardoor alleen bevoegde doktoren de medische gegevens van de patiŽnt kunnen zien. Als bijvoorbeeld het Academisch Ziekenhuis (of welk ander ziekenhuis in de wereld) haar computers zou aansluiten op dit systeem dan kan een patiŽnt van Nickerie gewoon in Paramaribo of elders in de wereld behandeld worden, omdat het dossier, met toestemming van de bevoegde medici, doorgestuurd kan worden naar het betreffende ziekenhuis.

Dit automatiseringsproject werd uitgevoerd in het kader van de institutionele versterking van het ziekenhuis en stond onder toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid en Planning en Ontwikkelingssamenwerking. In het oorspronkelijk plan zou men 26 computers en software kopen en zouden enkele medewerkers getraind worden.

Het voormalig bestuur van het ziekenhuis, dat onder leiding stond van de heer O. Dewanchand en de directeur van het Ziekenhuis, de heer Drs. R. Changoer vonden echter dat er aanmerkelijk meer gedaan kon worden met de ter beschikking gestelde middelen en trokken de automatiseringsdeskundige de heer P. Raghoebarsing aan om een hernieuwd plan op te stellen.

Het resultaat was dat met dezelfde middelen een volledig nieuw netwerk werd opgezet bestaande uit, bijkans 3000 meter aan bekabeling, 47 splinternieuwe snelle computers, 3 grote servers, 2 laptops, laserprinters, matrix printers, scanners, beamer, een volledig geÔntegreerd financieel administratief pakket, een volledig geÔntegreerd pakket voor de medische registratie en een pakket voor de apotheken. Ruim 150 personeelsleden werden getraind en vinden nog dagelijks on the job trainingen plaats.

Twee personen werden in ruim ander half jaar opgeleidt tot volwaardige systeembeheerders die in staat zijn om het netwerk op verantwoordelijke wijze te beheren en hun collegaís in het ziekenhuis bij te staan. Deze twee systeembeheerders hebben op 2 maart j.l. hun allerlaatste test gehad en zijn hier met glans doorheen gekomen.

Hiermede zijn alle installatie- en opleveringsactiviteiten rond het automatiseren van het Dr. L.Mungra Streekziekenhuis Nickerie afgerond en ligt het nu aan het personeel en het management om goed en gretig gebruik te maken van deze modernisering, zegt P.Raghoebarsing in een interview met DBS. Hij zegt dat er nog wel wat vragen zullen zijn, mensen erg nog wat aanpassingen gepleegd zullen moeten worden in de organisatie en men ook nog zal moeten wennen aan de nieuwe mogelijkheden. Dit zal beslist lukken zegt hij omdat hij gemerkt heeft dat de Nickeriaanse gemeenschap erg vooruitstrevend is.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,15-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics