Nickerie.Net, dinsdag 20 maart 2007


Edufesta helpt jongeren Nickerie bewuste keuzes maken

Yolanda Ho Asjoe, 19/03/2007

Nieuw Nickerie - Het Educatief Festival, Edufesta, moet jongeren in vooral Nickerie voorlichten over diverse brandende onderwerpen en hen helpen bewuste en gezonde keuzes te maken voor hun toekomst. De slogan van het festival is daarom gelijkluidend: 'Voorgelichte jongeren beter uitzicht voor de toekomst'. Vrijdag is de voorronde van dit festival gehouden in het Cultureel Centrum Nickerie (CCN).

Jongeren van zes VOJ- en VOS-scholen streden om een plaats in de finale door hun leeftijdsgenoten via zang, toneel en dans voor te lichten over hun leefstijl. De finale wordt op 2 april gehouden. "Een gezonde leefstijl, seksuele onthouding, verantwoord seksueel gedrag en hiv- preventie zijn de onderwerpen waarover jongeren door het schrijven van boeken en toneelopvoeringen de boodschap zullen moeten overbrengen naar hun leeftijdsgenoten", zegt Rachel Stakel in gesprek met dWT. Ze verwacht dat de boodschap die zal voortvloeien uit dit festival daadwerkelijk tot de groep zal spreken.

Stakel is een van de 26 Nickeriaanse jongeren die door het Nickerie Aids Team (NAT) en Stichting WIN getraind zijn om de informatie aan jongeren in hun eigen omgeving terug te geven en hen bewust te maken van hun levensgedrag over onder meer hiv/aids, drugs en alcohol en ‘basic life skills’.

Het Edufestaprojekt wordt gefinancierd door de UNICEF, die per groep 5.000 Surinaamse dollar beschikbaar heeft gesteld. De vertegenwoordigers van de zes scholen kwamen eens per week bij elkaar voor de training. "Het is de bedoeling deze jongeren in de toekomst te gebruiken als jeugdambassadeurs van WIN en het NAT", zegt NAT-coördinator Pearl Fraser. Aanvankelijk hadden 9 scholen zich opgegeven, waarbij zeven zouden doorgaan naar de finale die op 2 april plaatsvindt. Maar aangezien zes scholen zich hebben opgegeven, betekent dit, dat alle zes doorgaan naar de finale.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,18-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics