Nickerie.Net, maandag 26 maart 2007


Doorlaatsluizen genieten ander aanpak, Arawarasluis ziet er vervallen uit
Geplaatst: 24/03/2007

Nickerie -  Onlangs heeft parlementariŽr Rashied Doekhie een bezoek gebracht aan het inheemsen dorp Donderskamp in het Wayambogebied via de welbekende binnen doorroute Paramaribo-Nickerie. Hij is op bijzondere wijze ontvangen door het personeel van de sluizen. Gezien de staat waarin de andere sluizen verkeren, zei Doekhie dat de Arawarasluis er zeer slecht aan toe is. De andere sluizen bevinden zich in een perfecte staat en zijn veel moderner van bediening. Een van de veel gehoorde klachten van tientallen ondernemers die goederen over water transporteren, is dat de doorlaatsluizen tijden hanteren die niet bevorderlijk zijn voor o.a. de economie en andere eco-toeristische activiteiten van het land.

De parlementariŽr is van oordeel dat zolang de waterstanden dat toelaten, de doorlaatmogelijkheden gemaakt moeten worden en dat er bedieningspersoneel ter plekke moet zijn. Met betrekking tot de Arawarasluis moet het ministerie van OW snel middelen vrij maken om achterstallig onderhoud te plegen, anders zal deze sluis straks niet meer bestaan. Ter plekke is ook geconstateerd dat er slechte bedieningsattributen aanwezig zijn. Verrotte constructiedelen en gebarsten stenen wanden begeven het verder met de dag. Er is verder een woning ter plekke die niet bewoond wordt en sterk verwaarloosd eruit ziet. Dit geeft aan dat er een permanente sluiswachter moet zijn, maar deze onderbreekt.

Doekhie zei verder dat de Arawarasluis belangrijk is voor de rijstsector en haar ontwikkelingen in o.a. de landbouwgebieden Maratakka, La Beni, Wageningen en omgeving en het Middenstandsgebied die water uit dit gebied ontvangt. Een aantal rijstboeren die zich ook ter plekke hebben georiŽnteerd, hebben dit kunstwerk voor het eerst gezien en ook gelijk hun misnoegen kenbaar gemaakt aan Doekhie over heersende situatie. De ParlementariŽr heeft beloofd de situatie in DNA te zullen aankaarten. De ondernemer Widjai Jaikaran heeft voorgesteld de Arawarasluis en omgeving te adopteren, verfraaien en multifunctioneel te maken.

Jaikaran denkt aan ecotoerisme naar dit gebied te bevorderen en zelfs educatieve dagtochten naar dit gebied te maken wat voor Nickeriaanse scholieren in eerste opzicht zeker een pluspunt kan zijn en dat ook toeristen van elders dit prachtige gebied kunnen bewonderen. Voorts bevreemdt het de ParlementariŽr dat voor het opwerpen van een dammetje er speciaal klei uit Nickerie tegen betaling moest worden aangevoerd. De ratio hiervan zal Doekhie nader opvragen bij de instanties. De mannen in dienst van OW daar, hebben te kennen gegeven al geruime tijd te zitten zonder de juiste tools om de sluis te bedienen en dat het soms een wildwest is bij de sluis wanneer er boten moeten passeren en er niemand aanwezig is op de locatie.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,24-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics