Nickerie.Net, maandag 26 maart 2007


Over vier maanden eerste aquacultuurspecialisten in Nickerie
Geplaatst: 26/03/2007

Nickerie -  Een vijftiental goed gemotiveerde Nickeriaanse mannen en vrouwen is zaterdag gestart met de training om de eerste groep van aquacultuur specialisten te worden. Tijdens deze vier maanden durende training zal aquacultuur specialist, Soekirman Moeljoredjo, de toekomstige aquacultuurondernemers de nodige deskundigheid in zowel theorie als praktijk bijbrengen. Aquacultuur commissie voorzitter, Henry N.Karijoikromo, sprak van een mijlpaal voor Nickerie. Dit particulier initiatief zal volgens hem in de naaste toekomst de economische activiteiten onder de bevolking een “push” moeten geven.

 De perspectieven voor visteelt in Nickerie zijn legio. Na de rijst- en bananensector komt de aquacultuur sector van Nickerie nu langzaam maar zeker van de grond. Karijoikromo die zelf meedoet aan de training, ziet dit als aanzet om straks kwalitatief goede vis op zowel de lokale als internationale markt te brengen. Soekirman Moeljoredjo die internationale bekendheid geniet, gaf de cursisten mee dat met honderd procent wil en inzet zij zeker succes zullen oogsten en dat zij steeds als team doelen moeten nastreven. DC Bhagwatpersad Shankar die de training voor geopend verklaarde, prees dit initiatief. Hij gaf aan dat de samenleving inspeelt, waarbij ook zij de overheid helpt denken en handelen om een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Nickerie.

 Trainee Carmelita Ferreira is blij met de start daar zij ook een behoorlijke bijdrage heeft geleverd om aquacultuur in Nickerie te stimuleren. Zij is ervan overtuigd dat aquacultuur een speciale plaats binnen de agrarische sector zal innemen en dat er straks een solide aquacultuur organisatie in Nickerie zal ontstaan om hoger op te trekken. De teelt van o.a. tilapia heeft veel export mogelijkheden naar o.a. Japan, Caricom, EU en USA. Deze tropische vissoort zit binnen de top 10 van de meest gewilde vis in de Verenigde Staten van America. De tilapia die in meer dan 75 landen wordt geteeld, groeit in vergelijking met andere vissoorten sneller en makkelijker met als resultaat kwalitatief hoogwaardig eiwit voor de mens.

 Ook de marktprijs van tilapia zit goed. Echter, er zijn in ons land nog een aantal handicaps die aquacultuur bemoeilijken. Zo is er nog geen duidelijke wetgeving voor aquacultuur. Veel politieke bemoeienissen vormen ook een hinder voor aquacultuur. Een goede aquacultuur instituut en een marketing bureau zijn zaken die nog moeten komen. Veel arme landen doen aan intensieve aquacultuur met de laatste technologiën in huis om de ontwikkelde landen te voorzien van de nodige eiwitten waarvoor grof geld wordt betaald. Nickerie zit al in de lift om ook hiervan te gaan profiteren.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,26-03-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics