Nickerie.Net, vrijdag 30 maart 2007


Bewoners Domburg willen voorlichting 8 December-strafproces ‘Je kan het nooit weten’

Eric Mahabier,  30/03/2007

Paramaribo - “Je kan het nooit weten, er kan van alles gebeuren. De regering moet ons meer komen vertellen over deze zaak. Mogen we wel of niet op straat. Moeten we in ons huis blijven wanneer ze gaan schieten op de kazerne. Hoe zit het met onze kinderen die naar school moeten. Wat als iemand ons gijzelt. Wie gaat ons vergoeden als we omwegen moeten maken wanneer de straat afgesloten wordt.” Vragen die te maken hebben met het 8 December-strafproces dat binnenkort aanvangt op de Marinebasis te Boxel en waarop ook de bewoner Merelyn antwoord wil hebben.

DWT sprak gisteren enkele bewoners naar aanleiding van dit proces en de bezorgdheid van de Nationale Democratische Partij (NDP) over de veiligheidsmaatregelen die worden getroffen in dit verband. Volgens Merelyn is vorig jaar september een agent thuis bij haar geweest voor het opnemen van de persoonsgegevens van alle huisgenoten. “We krijgen een pasje. Alleen daarmee komen we het gebied binnen, heeft hij ons toen gezegd.” Ook hierover tast ze in het duister, omdat daarna niets is vernomen hierover. “Hebben ze geen foto van ons nodig?,” vraagt Hendrik zich af. Hij zegt dat alleen zijn naam, adres en identiteitsnummer zijn opgenomen door een agent, die ook hem heeft bezocht. “Hoe gaan ze weten dat ik de juiste persoon ben,” vraagt hij zich af. “Ik was uitlandig en niemand is bij ons geweest.

We zullen maar zien wanneer de tijd aanbreekt”, reageert Elvis op de vraag of ook hij zijn persoonsgegevens heeft doorgespeeld voor een legitimatiebewijs. Hij zegt dagelijks gebruik te maken van de weg die naar de marinebasis leidt. “Ik hoor de buren zeggen dat er een soort avondklok gaat komen en niemand heeft een idee wat er precies gaat gebeuren,” gaat Elvis verder. “Angstig ben ik, ja, want je kan nooit weten.”

Minister Chandrikaper-sad Santokhi van Justitie en Politie liet woensdagmorgen journalisten weten dat in een kleine cirkel in de buurt wat veiligheidsmaatregelen zullen worden getroffen. Uit de gesprekken blijkt dat de bewoners van Domburg, La Recontren en Simonspolder niets afweten van een pas. “Maar ik maak elke dag gebruik van de weg. Ga ik een omweg moeten maken via Accaribo en de Martin Luther Kingweg om naar de stad te gaan?”, vraagt Cherchine van Simonspolder retorisch. Ro, die voorganger is in de moskee pal tegenover de marinebasis, hoopt dat alles heel vredig zal verlopen. Om de moskeediensten niet te belemmeren, zijn aan de politie de persoonsgegevens doorgegeven van alle reguliere bezoekers. “Ik ben niet angstig en heb ook geen bezwaar dat het hier gehouden wordt, maar de overheid moet wel ervoor zorgen dat we niet onnodig in de kosten worden gejaagd om omwegen te maken”, zegt hij. Hendrik hoopt dat in het kader van de veiligheidsmaatregelen ook de zandwegen en de straatverlichting van de zijwegen van Domburg worden aangepakt. Zo ontbreekt er straatverlichting in de Khedoeweg, die schuins tegenover de basis staat en waarlangs de waterleiding van deze marinebasis loopt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,30-03-2007


Santhoki stuurt geruststelling en waarschuwing richting NDP: “Er zal niets gebeuren maar laten zij ook niets doen”

Het 8-decemberproces is een megazaak die met de nodige veiligheidsmaatregelen behandeld moet worden. De huidige voorzorgsmaatregelen zijn volgens justitieminister Chandrikapersad Santhoki niet overdreven, maar juist de minimale vereisten om de rechtsgang in dit specifiek geval optimaal te doen plaatsvinden.

Aan de NDP doet Santhoki de geruststelling dat de partij zich niet hoeft druk te maken over mogelijke sociaal-maatschappelijke onrust rond het 8-decemberproces. Hiermee is er rekening gehouden. Op de NDP doet de justitieminister het beroep om ook niet te zorgen voor maatschappelijke onrust, want in het veiligheidsplan is ook daarmee rekening gehouden.

Tegenover RADIO 10 verklaarde NDP-topper Kenneth Moene dat de veiligheidsmaatregelen die Justitie en Defensie hebben getroffen voor de krijgszitting te Boxel intimiderend zijn ten opzichte van de partij. Moene vreest voor een oneerlijk proces dat met een verborgen agenda beïnvloed wordt door het buitenland. Sociaal-maatschapplijke onrust is dus te verwachten als het naar zijn mening zo verder gaat. De NDP vraagt morgen opheldering aan de regering in De Nationale Assemblee.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Radio 10 - nieuws

,30-03-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics