Nickerie.Net, dinsdag 03 april 2007


Bij amnestie moet Bouterse moord bekennen
Geplaatst: 03/04/2007

Paramaribo -  ‘Bij de amnestiewet die de NDP nu wil hebben, gaan ze eigenlijk een uitspraak doen over de heer Bouterse en meneer Roozendaal en meneer Krolis en wie zich nog allemaal aan moord hebben schuldig gemaakt op 8 december 1982. Want anders kan je de strafbaarheid niet opheffen.’ Dit zegt Freddy Kruisland, de jurist van de nabestaanden van 8 december 1982. Hij vraagt zich af waarom Bouterse amnestie wil, terwijl hij op hetzelfde moment publiekelijk bekent geen enkel strafbaar feit te hebben gepleegd. ‘Dat is ook een stommiteit van de partij’, concludeert Kruisland.

 De advocaat legt uit dat behalve moord en eventueel genocide of andere ernstige mensenrechtenschendingen die in de periode 1980 tot en met 1987 zijn gepleegd, alle andere strafbare feiten die in die periode zijn gepleegd reeds zijn verjaard. ‘Dus als je praat over strafbare feiten van 1980 tot 1987 dan kan je het alleen hebben over moord. Het zijn de 8 decembermoorden die nog niet vervolgd zijn’, zegt Kruisland. Hij zegt dat de NDP daarom niet met misleidende informatie moet komen. ‘Als de NDP wil dat meneer Bouterse en meneer X die een kennisgeving van verdere vervolging hebben gehad, niet meer berecht worden, dan moet je dat gewoon zeggen dat het zo is.

Maar je moet niet komen met amnestie voor de hele periode van 1980 tot 1987, want dan praat je alleen over de 8 decembermoorden.Voor de rest zijn alle andere moorden berecht en de plegers gestraft.’ De jurist noemt hetgeen waarmee de NDP nu bezig is, complete misleiding van de gemeenschap. Kruisland legt verder uit dat bij verlening van amnestie de anonimiteit zo veel mogelijk gewaarborgd wordt. In dit geval is de anonimiteit van vele personen weggevallen. Het gevolg is dat het dan wel bekend wordt wie de personen zijn en aan welk strafbaar feit zij zich schuldig hebben gemaakt.

Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,01-04-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics