Nickerie.Net, maandag 02 april 2007


76 procent Surinamers direct bedreigd door zeespiegelstijging

Vernon Texel, 02/04/2007

Paramaribo - Ruim driekwart van de Surinaamse bevolking wordt direct bedreigd door de stijging van de zeespiegel, meldt het Internationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Londen, het Verenigd Koninkrijk. Vooral Paramaribo met meer dan 250.000 inwoners loopt het grootste risico. In Suriname woont een groot deel van de bevolking op z’n minst op tien meter afstand van het zeeniveau wijst een recent onderzoek van het milieu-instituut uit. Het land behoort hiermee tot de top tien landen die desastreus getroffen zullen worden door deze ramp als gevolg van de stijging van de temperatuur op aarde.

De Bahamas (88 procent), Nederland (74), Vietnam (55), Guyana (55), Bangladesh (46), Djibouti (41), Belize (40), Egypte (38) en Gambia (38 procent) zijn de overige landen waarvan de bevolking groot gevaar loopt te verzuipen. Van enkele eilanden in de Indische en Atlantische oceaan ligt daarnaast negentig procent van het oppervlakte minder dan tien meter boven zeeniveau. Wereldwijd wonen één op de tien personen -634 miljoen- in steden die op ditzelfde niveau liggen.

“De overheden van deze landen moeten een enorme beleidsombuiging maken die hun bevolking moet aanmoedigen meer landinwaarts te gaan wonen”, concludeert het Milieu Instituut in zijn studie. De bedreiging moet heel serieus worden genomen. “Er is wel sprake van een ringdijk en een ringkanaal voor Groot-Paramaribo, door zijn grote bevolkingsconcentratie, maar de acties worden niet gecoördineerd uitgevoerd”, vindt Cedric Nelom van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, Nimos. Hij pleit voor betere afstemming tussen de ministeries van OW, ATM, RGB – dat belast is met inrichting van het landgebruik – en Volksgezondheid. Volgens de Nimos-functionaris moeten Paramaribo, Commewijne, Coronie, Marowijne, Nickerie en Saramacca tot prioriteitsgebieden worden uitgeroepen, omdat die voor een belangrijk deel in de kustvlakte liggen. Er moet meer gedaan worden dan alleen de bewustwordingscampagne van ATM over deze dreiging.

De kustgebieden van de risicolanden zullen steeds meer te maken krijgen met verhevigde stormen en intense overstromingen. Door de bevolkingsdruk is de natuurlijke bescherming van de kustgebieden, onder meer Mangrovebossen en ritsen ernstig aangetast.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,01-04-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics