Nickerie.Net, maandag 02 april 2007


Aanhoudende regen stagneert voorjaarsoogst rijstboeren

NIEUW NICKERIE - Rijstboeren die momenteel in het midden van de oogstperiode zitten, moeten extra geld neertellen voor het afvoeren van het product dat in het veld ligt. Door de aanhoudende regens verkeren de kleiwegen in de verschillende productiegebieden in slechte staat. Vrachtwagens kunnen de rijstarealen niet bereiken, waardoor de boeren genoodzaakt zijn tractoren en aanhangwagens in te huren om de afgeoogste padie naar de hoofdweg te vervoeren.

Beta Debidien Een combine rijdt met zijn lading padie naar de hoofdweg, aangezien de truckhouders weigeren naar de velden te rijden door de slechte staat van de wegen.

Van hieruit wordt het verder getransporteerd naar de pelmolen. Voor deze extra’s moet de boer, afhankelijk van de afstand van het areaal tot de hoofdweg, minimaal 2,50 Surinaamse dollar per baal natte padie neertellen, hetgeen betekent dat de productiekosten verder omhoog gaan.

“Het kan niet anders, ik moet mijn oogst binnenhalen, vandaar dat ik bereid ben het geld te betalen”, zegt Mukesh Mohan, landbouwer in de Groot-Henarpolder. Volgens hem heeft het ministerie van Landbouw Veeteelt, Regio West, verzuimd tijdens de droge tijd acties te ondernemen. Van Subhas Rahoenath, ressortleider van het ministerie van LVV Regio West, verneemt dWT dat er voldoende klinkzand voorradig is om de weg te herstellen. De aannemer weigert echter zand te leveren zolang de overheid de hoofdweg niet egaliseert.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,01-04-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics