Nickerie.Net, maandag 02 april 2007


VN versterkt positie in Suriname

Vernon Texel, 02/04/2007

Paramaribo - De Verenigde Naties, VN, gaan hun systeem in Suriname, met benadering van de mensenrechten en gendergelijkheid als belangrijkste prioriteit, verder versterken. Met Suriname tekent de landenorganisatie morgen het VN-Raamwerk voor Ontwikkelingsassistentie (UNDAF). Suriname bekrachtigt hierdoor zijn streven om gelijkheid en rechtvaardigheid in eigen land te intensiveren, en hierin verzekerd te zijn van de ondersteuning van de VN.

Morgen vindt een speciale UNDAF-Suriname strategy meeting plaats waar minister Ricardo van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, Plos, zijn handtekening zal plaatsen onder het samenwerkingsdocument. Zowel de VN als Suriname committeren zich hierdoor aan een samenwerkingsplan om de doelen te bereiken. Het voorbereidingsproces van het UNDAF-programma voor Suriname heeft achttien maanden geduurd. De doelen van het programma zijn geformuleerd op basis van resultaten van een analyse van de uitdagingen waar Suriname voor staat. Dit is vervat in het Suriname Common Country Assessment.

Het UNDAF-programma start in januari 2008 en duurt vier jaar. Het staat in lijn met het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2006-2011 en ondersteunt de realisatie van de Millennium Ontwikkelingsdoelen, MDG. Beleving van mensenrechten, armoedebestrijding, democratische bestuurssystemen, decentralisatie, toegang tot kwalitatief goede gezondheidszorg en onderwijs voor eenieder, zijn belangrijke aspecten van de MDG die in 2015 gerealiseerd moeten worden. Succes is alleen gegarandeerd als er een effectieve samenwerking is tussen de overheid, de private sector en ontwikkelingspartners. De impact is daardoor groter, reden waarom het UNDAF ook het accent hierop legt. Programmaís moeten in harmonie zijn met elkaar, en middelen en technische capaciteiten moeten worden samengevoegd voor een betere coŲrdinatie en planning van gemeenschappelijke plannen en de uitvoering daarvan.

Het UNDAF-document wordt ook aangemerkt als het begin van een versterkt VN-systeem in Suriname. Speciaal hiervoor vertoeft een VN-delegatie vanaf vandaag tot woensdag in het land om met de overheid van gedachten te wisselen over de formulering van een duidelijkere en sterkere positie van de VN in Suriname. Er zullen gesprekken gevoerd worden met Plos-minister Van Ravenswaay en zijn collegaís Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken en Humphrey Hildenberg van FinanciŽn.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,01-04-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics