Nickerie.Net, donderdag 05 april 2007


Zonnevlammen ontregelden gps-signalen afgelopen december

Olaf van Miltenburg

Een hevige zonnevlam heeft afgelopen december het global postioning system tijdelijk verstoord, constateerden wetenschappers. Ze hadden niet verwacht dat zonnevlammen zo'n impact konden hebben op gps en vrezen de gevolgen van komende uitbarstingen.

Op vijf en zes december vorig jaar werden twee krachtige zonnevlammen waargenomen, gevolgd door een golf radiostraling die er voor zorgde dat een groot aantal gps-ontvangers op aarde het signaal van de navigatiesatellieten niet meer konden oppikken. De uitbarsting stuurde 20.000 keer meer radiostraling deze kant op dan de rest van de zon. Genoeg om gps-ontvangers aan de gehele zonkant van de aarde te overspoelen, volgens wetenschappers van de New Jersey Institute of Technology. Collega's van de Cornell universiteit, die al langer onderzoek doen naar zonnewinden, verklaarden dat de effecten heviger en meer verspreid waren dan gedacht.

Dat de radiostraling van hevige zonnevlammen invloed heeft op satellieten en elektriciteitsnetwerken was al langer bekend. De Cornell universiteit constateerde in 2005 al dat gps onregelmatigheden kan vertonen onder invloed van de zonnewind. Destijds werd al gewezen op het risico voor belangrijke navigatiesystemen, zoals die van vliegtuigen. In 2011 en 2012 verwachten wetenschappers van Cornell hevige pieken in de zonneactiviteit, die het gps-signaal enige uren voor negentig procent kunnen uitschakelen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/Reuters

,05-04-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics