Nickerie.Net, maandag 16 april 2007


Minister Waterberg stelt rookverbod in op ministerie
Geplaatst: 16/04/2007

Paramaribo -  Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid heeft een rookverbod ingesteld op zijn ministerie. Ook heeft hij bij zijn aantreden een schrijven gestuurd naar alle collega-ministers, om de overheidsgebouwen rookvrij te verklaren. Een aantal ministeries is hierop reeds ingegaan. Waterberg zegt desgevraagd dat ook president Ronald Venetiaan zijn werkruimten rookvrij heeft verklaard. ‘Wat dat betreft zijn we toch bezig Suriname gezonder te maken,’ vindt de bewindsman.

Maar Waterberg wil veel meer dan dat. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij de Staatsraad voor ratificatie van de Antitabakswet. De minister hoopt dat dit wetsvoorstel het parlement, dat er overigens ook zelf om heeft gevraagd, snel bereikt. Is de wet het parlement eenmaal gepasseerd, dan kunnen maatregelen worden getroffen zoals het reguleren van tabaksreclames en andere zaken, die maken dat mensen nog steeds roken. ‘Het is bewezen dat roken de gezondheid schaadt, en kanker kan veroorzaken van mond tot darmen. Ook is aangetoond dat mensen er seksuele problemen van kunnen krijgen: de man kan zijn seksuele daad niet meer plegen of de vrouw kan een spontane abortus krijgen.

Natuurlijk is het voor een verslaafde moeilijk om zich te onthouden van roken en we moeten die mensen helpen, maar we moeten er ook voor zorgen dat er geen nieuwe rokers bij komen, dat geen jonge mensen verslaafd raken aan roken,’ zegt Waterberg.

Rokers zouden in ieder geval moeten beginnen te oefenen om zich te onthouden van roken, adviseert hij. In Frans-Guyana moeten rokers 70 Euro boete betalen als ze op straat worden gesnapt met een sigaret. Mogelijk worden deze regels het volgend jaar nog strenger, en is het ook in gelegenheden zoals bars verboden te roken. ‘Als u wil roken, probeer dat dan niet in aanwezigheid van anderen,’ aldus Waterberg.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,14-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics