Nickerie.Net, dinsdag 17 april 2007


Liberalisatie telecommarkt voor versnelde ontsluiting achterland

Ivan Cairo, 17/04/2007

Paramaribo - De 10 jaar geleden ingezette liberalisatie van de telecommunicatiesector in Suriname is erop gericht het binnenland verder te ontwikkelen. Met de afkondiging van de Wet Telecommunicatie Voorzieningen is gisteren een einde gekomen aan de decennialange monopolie van Telesur op de lokale telecommarkt. De twee nieuwe spelers Intelsur/UTS en Digicel Suriname kregen gisteren uit handen van minister Maurits Hassankhan (TCT) hun licentie voor gsm mobiele telefoondiensten en beloofden superieure telecomdiensten tegen concurrerende tarieven.

Hassankhan hoopt dat met de twee nieuwe bedrijven een versnelde ontsluiting van het binnenland zal plaatsvinden en dat rond 2015 alle burgers van Suriname toegang hebben tot telecommunicatie, één van acht Millennium Doelstellingen van de Verenigde Naties. Het streven van de regering is er volgens de bewindsman op gericht de digitale ongelijkheid in het land op te heffen.

Voor Telesur is een nieuw en moeilijk tijdperk aangebroken om van monopolist nu de positie van medespeler in te nemen. Digicel en Intelsur/UTS werden op het hart gedrukt wat ze beloofd hebben, ook waar te maken. De minister verwacht dat naast verbetering van de telecommunicatiediensten aan het publiek ook de tarieven omlaag zullen gaan.

Volgens Digicel-topman Mitchell Tjin A Djie wil zijn bedrijf meer dan alleen een concurrent zijn van de overige providers. In het Caribisch Gebied is het tarief voor mobiel bellen met veertig procent gedaald nadat Digicel operationeel werd, en Tjin A Djie verwacht dat ook in Suriname de tarieven omlaag zullen gaan. Intelsur-directeur Eric Lelienhof ziet een droom van langer dan 10 jaren eindelijk in vervulling gaan. Hij diende zijn eerste verzoek om een telecomvergunning in 1995 in. Volgens hem zal de consument zeker profijt hebben van de liberalisatie van de sector en staat zijn bedrijf garant voor kwalitatief hoogstaande dienstverlening.

Met de komst van zijn bedrijf zal de zon minder gaan schijnen voor Telesur, schertste hij. De twee bedrijven zeggen in de tweede helft van dit jaar met hun operaties te zullen starten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,17-04-2007


Monopolie Telesur ten einde
Geplaatst: 17/04/2007

Paramaribo -  De monopoliepositie van Telesur is na de overhandiging van de telecommunicatie licenties (vergunning) aan Intelsur NV en Digicel Suriname NV, ten einde. Het brengen van meerdere spelers op de telecommunicatiemarkt in Suriname is ongeveer tien jaren geleden begonnen nadat Suriname zich committeerde aan de commitments van de Wereld Handels Organisatie (WTO). De overhandiging van de vergunningen vond gisterenmorgen plaats op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) door minister Maurits Hassankhan.

Ook de nieuwe telecommunicatiewet trad gisteren in werking, waardoor Telesur niet meer de beheerder van het spectrum is, maar de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS). Wettelijk is er nu ruimte voor gelijke concurrentie. Vóór de overhandiging zei Hassankhan dat de verwachtingen naar deze nieuwe spelers toe heel hoog zijn. Zo is het verwachtbaar dat de kwaliteit van de dienstverlening beter zal worden en dat de prijzen voor het mobiel bellen omlaag zullen gaan.

 ‘Dit is tenminste de verbetering die de twee particuliere bedrijven de klant voorhouden ’, zei de bewindsman. ‘Ik weet dat er voor Telesur een nieuw tijdperk aanbreekt, omdat het niet eenvoudig is om als monopolist de overstap te maken naar medespeler, maar ik geloof en hoop dat alle geledingen binnen dit bedrijf zich op dit moment hebben voorbereid en dat u de concurrentie het hoofd zal kunnen bieden’, aldus minister Hassankhan die op TCT waarneemt.

De twee directeuren, Mitchell Tjin A Djie van Digicel en Erik Leliënhof van Intelsur waren zichtbaar opgelucht. Beide directeuren beloven een uitstekende service en betere kwaliteit in geheel Suriname. Volgens Intelsur-directeur zullen na juni dit jaar de activiteiten van Intelsur zichtbaar zijn. Na de overhandiging liep de waarnemend directeur van Telesur, Frits Purperhart, direct weg. Vooralsnog zal Telesur het beheer over de vaste verbindingen behouden.

Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,17-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics