Nickerie.Net, maandag 23 april 2007


Braziliaans hof pakt de politieke overstappers aan

Stijntje Blankendaal (São Paulo)

Van partij wisselen alsof je een schoon hemd aantrekt, kan niet langer in Brazilië. Tenminste als het aan het hoogste kiesgerechtshof ligt. Een Braziliaans parlementslid dat na de verkiezingen besluit naar een andere partij te verkassen, kan zijn mandaat kwijtraken. Dat besliste het hoogste kiesgerechtshof vorige week. Sinds de verkiezingen van afgelopen oktober veranderden al 36 van de 513 parlementsleden van partij. Verreweg de meeste van hen –28 – stapten van de oppositie over naar de regeringscoalitie. Door geld of andere investeringen voor hun achterban binnen te halen, hopen ze hun plaats in het parlement veilig te stellen.

In de Braziliaanse politiek heet dat troca-troca, zoiets als ’stuivertje wisselen’. Eén op de drie afgevaardigden is sinds de verkiezing van president Luiz Inácio Lula da Silva in 2002 al een of meer keren van partij veranderd. Maar het verschijnsel bestaat al sinds jaar en dag in Brazilië.

Marco Aurélio Mello, president van het kiesgerechtshof dat aan al dit gewissel een eind wil maken, zei in een interview met de krant Estado de São Paulo: „Ze nemen het mandaat met zich mee, alsof het hun particulier bezit is. En dat terwijl slechts 31 van de 513 parlementsleden genoeg voorkeurstemmen hebben gekregen om verkozen te worden. De rest was afhankelijk van de partij.”

De Dem, een van de oppositiepartijen die veel van zijn zetels verloor, stapte naar het kiesgerechtshof. Dat concludeerde dat de mandaten in de Kamer en de Senaat van de partijen zijn, en niet van de individuen. Daar is niet iedereen het mee eens. Volgens Luciano Castro, leider van de Partido da República, die van 25 naar 40 parlementsleden groeide, hangt de partij waarvoor een parlementslid kiest maar net af ’van de omstandigheden’ en denkt de kiezer daar helemaal niet bij na. „Die stemt op een politicus omdat hij diens loopbaan kent.”

De regeringspartijen gaan daarom in beroep en proberen daarbij een wet aangenomen te krijgen die ontrouwe parlementariërs beschermt. In feite gaat het om een cruciaal punt uit de lang verwachte en vele malen toegezegde politieke hervorming. De kiezers hebben al lang aangegeven helemaal niet zo tevreden te zijn over ontrouwe partijgangers: van de afgevaardigden die vóór de verkiezingen van oktober aan trocatroca hadden gedaan, werden er slechts twee herkozen. Aan de andere kant waren die twee –Zequinha Marinho en Carlos Willian – dan weer wel de absolute Braziliaanse kampioenen stuivertje wisselen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Trouw

,18-04-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics