Nickerie.Net, vrijdag 20 april 2007


Surinaamse zeeschildpad voor kust Portugal

Geplaatst: 19/04/2007

Paramaribo -  De Surinaamse lederschildpad Aitkanti zwemt op dit moment voor de kust van Portugal. Het dier heeft een opmerkelijk lange reis achter de rug en schijnt nu op de terugweg te zijn naar haar thuisbasis Galibi in Suriname. Deze beschermde zeeschildpad werd op 25 juni 2005 door een team wetenschappers van het Wereld Natuur Fonds Guianas en Groot-BrittanniŽ en de Caribbean Conservation Corporation voorzien van een zender. Dat gebeurde op het Samsambo strand van het Galibi Natuur Reservaat, een broedplaats van de bedreigde lederschildpad in Suriname. Het dier kreeg de naam Aitkanti. Nadat de zender was geplaatst konden de wetenschappers de zeer opmerkelijke reis van het dier gaan volgen.

 Eind december 2005 bereikte Aitkanti de kust van Afrika. De eerste zes maanden van 2006 bleef de schildpad voor de kust van West-Afrika zwemmen en kon zich te goed doen aan kwallen. In oktober zette de vrouwtjes schildpad koers richting Frankrijk. Een maand later bereikte ze de kust van Wales, Engeland, na een reis van 11.500 kilometer. Een op het zelfde moment van een zender voorziene andere schildpad, met de naam Kawana, raakte twintig dagen na vertrek van Galibi verstrikt in een drijfnet van vissers in de monding van de Marowijnerivier tussen Suriname en Frans Guyana. Het dier is in het net verdronken, omdat het te lang onder water bleef. Aitkanti bleek gelukkiger en heeft tot vandaag de invloeden van de mens overleefd. Al ongeveer twee maanden zwemt de schildpad voor de Portugese kust. Mogelijk is het dier op de terugweg naar Galibi om later dit jaar weer voor nageslacht te zorgen.

De lederschildpad wordt in haar voortbestaan ernstig bedreigd, vooral door de visserij. De visserij is jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van duizenden zeeschildpadden. Een andere bedreiging is de vernietiging en vervuiling van stranden waar de vrouwtjes broeden. Het Wereld Natuur Fonds Guianas heeft dan ook begin april dit jaar kritiek geuit op plannen voor de bouw van een zeestrandhotel op het Matapicastrand bij Galibi. De komst van een dergelijk hotel kan van negatieve invloed zijn op de zeeschildpadpopulatie, aldus het Wereld Natuur Fonds Guianas. De reis van Aitkanti is te volgen op http://www.cccturtle.org/satellitetrackingmap.php?page=satlb_suriname2

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,17-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics