Nickerie.Net, maandag 23 april 2007


Asfaltering Weg naar South Drain geen droom meer

Asha Chaturi, 21/04/2007

NIEUW-NICKERIE - “Een droom is werkelijkheid geworden. Dit was een lang gekoesterde wens van ons”, zegt de 27-jarige taxichauffeur Radjesh, die al jaren de route Nieuw-Nickerie - South Drain onderhoudt. Gisteren werd het startsein gegeven voor het asfalteren van de 32 kilometerlange weg, die leidt naar de veerverbinding met Guyana. De financiering geschiedt door de Europese Unie voor een bedrag van ruim 13 miljoen euro.

Weg naar South Drain - Graphics by www.nickerie.netEvenals de regeringsdelegatie die naar Nickerie afreisde voor dit heugelijk moment, zijn de Nickerianen dolblij dat hiermee ook de keten tussen de Guyana’s wordt vervolmaakt. De plechtigheid bracht veel publiek op de been, al werd het buiten Nieuw-Nickerie gehouden. Voor zo’n gebeurtenis kan je ook met je mededistrictsbewoners meerijden. De 62-jarige mai is nooit naar South Drain geweest. “Wanneer de weg geasfalteerd is, zullen mijn kinderen mij zeker brengen”, zegt ze aan de Ware Tijd.

Voor andere Nickerianen betekent deze mijlpaal de toegang tot recreatiemogelijkheden. “Ook de hengelsport zal weer op gang komen, want als de weg begaanbaar is, zal men gauw geneigd zijn om langs de straten te gaan hengelen”, zegt de 45-jarige Sariman. Otto Dewanchand, die sinds 1999 een bedrijf heeft op deze route, is bijzonder ingenomen met de verharding van de weg. De slechte staat van de weg tijdens regenperioden heeft steeds negatieve gevolgen gehad voor zijn bedrijf.

Ook landbouwers zien betere opbrengsten tegemoet. Shivania van 11 jaar, zegt veel over South Drain gehoord te hebben, maar er nog nooit te zijn geweest. Met een goede weg zullen haar ouders zeker niet meer weigeren haar naar die aanmeerplaats te brengen. “Eindelijk is het zo ver”, zegt Buddy, bushouder van Twins Choice, een bedrijf dat de route vanaf 1998 onderhoudt. “Er zullen nu wel concurrenten zijn maar daarvoor ben ik niet bang, want ik kan zeker rekenen op mijn klanten.”

Hij heeft door de slechte weg, de afgelopen jaren vijf bussen en drie personenauto's vervangen. “Dit komt doordat de onderstellen van de voertuigen snel kapot gingen, maar na de asfaltering zal dat niet meer het geval zijn. Dit is een positieve ontwikkeling voor ons.”


Asfaltering Weg naar South Drain: Suriname geeft inhoud aan IRSO-Concept

Beta Debidien, 21/04/2007

NIEUW-NICKERIE - “Met het asfalteren van het laatste gedeelte van de Oost-Westverbinding, met name de 32 kilometerlange zandweg naar South Drain, zal Suriname direct inhoud geven aan het IRSO-concept dat handelt over de interregionale wegverbinding tussen landen op het Zuid-Amerikaans continent.” Dat zei minister Ricardo van Ravenswaay van het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos), gisteren bij het startsein van de voorbereidingen voor de asfaltering van dat onverharde deel van de Oost-Westverbinging in Nickerie.

Volgens de bewindsman levert deze wegverbinding veel voordelen zoals ontsluiting van Nickerie en van een belangrijk deel van Suriname. Daarnaast zullen er mogelijkheden gecreëerd worden voor goederen- en personenverkeer terwijl ook de bereikbaarheid van de exportmarkten op het Zuid-Amerikaans continent groter wordt. “Allemaal nieuwe uitdagingen voor Nickerie en voor Suriname.”

Minister Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken meent dat de asfaltering van de weg niet slechts gezien moet worden als het compleet verharden van de Oost-Westverbinding, maar ook als onderdeel van de integratie tussen Suriname en Guyana. Het zal de basis zijn voor de regionale integratie van het Zuid-Amerikaans continent. De regering heeft zich gecommitteerd om de weg te onderhouden. Vanaf 2008 wordt Suriname hierin bijgestaan door een team van experts, dat de totale transportsector in het land zal ondersteunen voor een periode van drie jaar.

De weg naar South Drain wordt binnen twee jaar opgeleverd en heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. Volgens minister Van Ravenswaay krijgt Nickerie behalve met de asfaltering van de weg, meer handvaten om tot ontwikkeling te komen. Naast de 13,2 miljoen euro voor de verharding van de weg, is uit EU-middelen ook 7,5 miljoen euro voor de bananensector vrijgemaakt en ruim 9,8 miljoen euro voor de rijstsector.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,20-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics