Nickerie.Net, maandag 23 april 2007


KLM dupeert passagiers - beleid gestrande passagiers discriminerend

Paramaribo - Het is voor de zoveelste keer gebleken dat reizigers niet blindelings kunnen vertrouwen op de diensten van de KLM. Reizigers kiezen KLM vaak boven andere maatschappijen vanwege de te verwachtte betrouwbaarheid en goede service. Ongeveer honderd passagiers van de KLM hebben afgelopen zaterdag op Zanderij het tegendeel moeten ervaren. Ze kwamen voor een gesloten vertrekhal te staan doordat vlucht KL714 wegens een technisch mankement was geannuleerd. De woede-uitbarstingen waren niet van de lucht en ingrijpen van de politie was op een gegeven moment noodzakelijk. “KLM maakt ons tot illegalen. Vooral passagiers uit verre districten zijn hiervan de dupe geworden, omdat ze reeds onderweg waren toen bekend werd dat de vlucht was afgelast.

Dat vlucht KL 714 van de KLM gisteren op het laatste moment geannuleerd was, wisten slechts enkelen”, zegt een gebelgde mevr Lie tegenover een lokale krant. Zij en de andere aanwezige passagiers hadden geen begrip voor de uitleg van de daar aanwezige supervisor van de KLM, ene Veelendam, die verklaarde dat de annulering via de media is bekendgemaakt. De teleurgestelde passagiers willen om een financiële vergoeding, omdat zij geen geld hebben voor een langer verblijf en bovendien in Nederland met hun werk moeten aanvangen. “Per slot van rekening is Zanderij niet om de hoek”, meenden ze.

Veelendam stelde zich op het standpunt dat de KLM niet verantwoordelijk is. “De KLM is pas verantwoordelijk na de acceptatie en dat gebeurt pas nadat de passagiers zijn ingecheckt”, zei hij. Volgens Venendaal heeft hij contact gemaakt met het hoofdkantoor te Amstelveen, waar hem gemeld is geen toezeggingen te doen. Dat deelde hij de gedupeerde passagiers ook mee, die zijn houding en de toon niet op prijs stelden. Ze weigerden weg te gaan en drongen de vertrekhal binnen.

Sommigen van hen hadden hun appartementen reeds opgezegd en zaten met de handen in het haar. Zij kregen als antwoord dat via radio 10 bekend was gemaakt dat het vliegtuig was vertraagd. Een zekere R.B., die anoniem wenste te blijven, zegt dat mensen op de dag van vertrek geen tijd hebben om naar de radio te luisteren. Suriname heeft tientallen Radio Stations. Heel kortzichtig van KLM om  te denken dat passagiers uitsluitend naar een enkel Radio station gaan luisteren.  Bovendien zijn de meeste mensen druk doende om de laatste inkopen te doen voor hun familie.

Passagiers vragen zich daarom af waarom zij niet door de KLM persoonlijk zijn gebeld, daar al hun gegevens bij de vliegmaatschappij bekend zijn. Als dat nog niet alles was, kregen zij ook van Venendaal te horen dat alléén mensen uit de Europese landen een vergoeding zouden krijgen en niemand meer. Surinamers die ook op de lijst stonden om te vertrekken hoeven niet te rekenen op een vergoeding. Zij hebben tegenover de media hun misnoegen geuit dat de KLM discriminerend bezig is om hun mensen wel een vergoeding te geven en anderen niet.

Marion Hupsel, een van de gedupeerden zegt dat dergelijk situaties alleen in Suriname voorkomen en dat dit frustrerend is, vooral voor de mensen die maandag op kantoor moeten zijn. Suriname laat volgens Hupsel teveel toe. “We kowru ala sani en dat moet nou eindelijk ophouden”, aldus Hupsel. De inmiddels opgeroepen politie moest de passagiers tot kalmte manen en verzoeken hun probleem gisteren bij de balie voor te leggen. Onder bescherming van ‘de sterke arm’ werd Venendaal begeleid naar zijn voertuig. De vlucht is gisteren naar Nederland vertrokken.-.

KLM heeft in de afgelopen jaren regelmatig de woede van Suriname reizigers op de hals gehaald door op het laatste moment  vluchten af  te gelasten. Regelmatig zijn toestellen die voor een vlucht naar Suriname waren bestemd, ingezet om passagiers van andere bestemmingen in de wereld wel op tijd te laten vertrekken - echter ten koste van passagiers bestemming Paramaribo.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd / Dagblad Suriname

,23-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics