Nickerie.Net, donderdag 26 april 2007


Bauxietovereenkomst West-Suriname moet binnen een jaar

Eric Mahabier, 25/04/2007

Paramaribo - President Ronald Venetiaan installeert vanmiddag in het perscentrum het onderhandelings- en het strategisch team voor het mijnen en bouwen van een geÔntegreerde aluminiumindustrie in West-Suriname. Dit team moet binnen tien maanden een conceptovereenkomst, en binnen twaalf maanden een definitieve overeenkomst met Suralco en BHP Billiton aan de regering voorleggen. Voorts zal deze overeenkomst aan De Nationale Assemblee (DNA) ter goedkeuring aangeboden worden. De raad van ministers (Rvm) gaf vorige week goedkeuring aan deze installatie.

dWT verneemt dat het onderhandelingsteam zal worden geleid door Marny Daal-Vogelland, die kennis en ervaring heeft op het gebied van mijnbouwcontracten en wetgeving. Ze wordt verder ondersteund door een multidisciplinair team met specifieke deskundigheid en ervaring op het gebied van mijnbouw en geologie, energie, economie, financiŽn, fiscaliteit, milieu en sociaal-maatschappelijke aspecten en arbeid en lokaal ondernemerschap. In de groep zitten verder, Jainul Abdul (directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen), Rita Vaseur- Madhoeban (directeur van het Bauxiet Instituut Suriname), Roy May (directeur van het directoraat Belastingen van het ministerie van FinanciŽn), de econoom R. Pahladsing, Sylvia Ang (directeur van het NIMOS), en Frank Playfair (voorzitter van de Paranam Werknemersbond). Het onderhandelingsteam zal technisch bijgestaan worden door het Bauxiet Instituut Suriname.

Het strategisch team zal zich bezighouden met het bewaken van de onderhandelingsstrategie en het beoordelen van de tussentijdse resultaten. Dit team bestaat uit de volgende personen: Alwin Baarh (jurist), Eddy Jharap (oud directeur van Staatsolie), Chandi Jethoe (Jetinvestment), Vidjai Kirpalani (ondernemer), Henry Guda, Iwan Kortram (financieel directeur Staatsolie) en Patricia Meulenhof (jurist).

ďEerst zwangerschap dan geboorte van het kindĒ reageert Baarh op vragen van de krant welke strategie allemaal gevolgd zal worden. Hij wil niet vooruitlopen op zaken, dan slechts te bevestigen dat hij zitting heeft in het strategisch team. Baarh was voorzitter van het gespreksteam van de regering die de afgelopen drieŽneenhalf jaar besprekingen heeft gevoerd met de twee bauxietmaatschappijen. Deze besprekingen resulteerden in het ondertekenen van twee memorandums of understanding waar onder andere kenbaar wordt gemaakt dat in onderhandeling getreden wordt over bauxietontginning in West Suriname en exploratie van het gebied. Baarh hoopt dat beide teams voldoende ondersteuning van de samenleving zullen krijgen zodat de beste deal voor het land gesloten kan worden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,25-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics