Nickerie.Net, donderdag 26 april 2007


Beperkte publieke toegang bij strafzaak 8 Decembermoorden Rechtsgebouw slechts tijdelijk van justitie

Ivan Cairo, 25/04/2007

Paramaribo - Ofschoon gebruik zal worden gemaakt van een grotere locatie, zal tijdens het proces rond de ‘Decembermoorden’ maar heel weinig publiek dat niet rechtstreeks bij deze zaak betrokken is, worden toegelaten. Van de ongeveer 70 zitplaatsen voor het publiek krijgen de nabestaanden van de vijftien slachtoffers 30 plaatsen toegewezen, de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede een plek, en er mag per verdachte een persoon de zittingen bijwonen “voor eventuele morele steun”. Voor de media is een aparte plek ingeruimd waar zo’n 20 tot 24 journalisten kunnen worden geaccommodeerd. Dat zei Robby Neslo, voorzitter van de Commissie Veiligheid Rechterlijke Macht, tijdens een informatiebijeenkomst met de lokale media.

Journalisten mochten gisteren een kijkje nemen in het nieuwe gerechtsgebouw te Boxel waar de strafzaak van de Decembermoorden zal worden gehouden. De zaal waar de verdachten zich tegenover de rechter moeten verantwoorden. Journalisten worden rondgeleid door Robby Neslo, voorzitter van de Commissie Veiligheid Rechterlijke Macht.

Voor het gewone publiek blijven ongeveer 10 tot 15 zitplaatsen over. De autoriteiten zullen daarom alles in het werk stellen de media zodanig te accommoderen dat deze de gemeenschap goed kunnen informeren over het proces. Na afloop van het 8 Decemberproces wordt de hiervoor uitgeruste rechtszaal op de marinebasis te Boxel weer overgedragen aan het ministerie van Defensie, zei Neslo gisteren aan journalisten tijdens een rondleiding in het bovengenoemde rechtsgebouw.

Het afgebakend gebied waarop het rechtsgebouw staat, valt nu onder jurisdictie van het ministerie van Justitie en Politie, maar de algehele bewaking valt onder het Nationaal Leger. President Ronald Venetiaan had enkele maanden geleden bij resolutie het gebouw en al zijn faciliteiten aangewezen als rechtsgebouw, waar in verband met het 8 Decemberproces de krijgsraad zittingen zal houden.

Neslo geeft aan dat gedurende de periode waarin dit proces wordt gevoerd, ook andere krijgsraads- of gewone rechtszittingen gehouden zouden kunnen worden. Maar na beëindiging van het 8 Decemberproces komt daar ook een einde aan. Duidelijk is, dat de commissie niets aan het toeval heeft overgelaten om rechters, advocaten, verdachten, pers en publiek tegemoet te komen. Alle ruimten zijn elektronisch beveiligd. Met een capaciteit van ruim 70 zitplaatsen voor het publiek is de rechtszaal te Boxel momenteel de grootste in Suriname. Bij de rondleiding verduidelijkte Neslo, dat het tijdens de zittingen niet is toegestaan foto’s en video- en geluidsopnames te maken. Bij het betreden van het terrein zullen bij de poort daarom alle video- en fotocamera’s, laptopcomputers en mobiele telefoons worden geconfisqueerd.

Buiten het terrein wordt een persruimte ingericht waar de persvoorlichter gedurende het proces de media van informatie zal voorzien. Tijdens de rechtszittingen zal er geen verkeer langs de marinebasis worden doorgelaten; het zal worden omgeleid. Slechts buurtbewoners in de onmiddellijke nabijheid worden doorgelaten. Zij en hun eventuele werknemers worden allen voorzien van een badge, terwijl het publiek dat de zittingen wil bijwonen bij het ministerie van Justitie en Politie moet intekenen om geaccommodeerd te worden. “Wie eerst komt, die eerst maalt”, zegt Neslo.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,25-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics