Nickerie.Net, donderdag 26 april 2007


Reorganisatie SLM kost US$ 10 miljoen

Vernon Texel, 24/04/2007

Paramaribo - Aan de reorganisatie van de SLM hangt een prijskaartje van ruim 10 miljoen US dollar, geld dat nog niet direct voorhanden ligt. De luchtvaartmaatschappij kijkt nu naar het aanboren van externe financieringsbronnen, de optie tot (gedeeltelijke) privatisering voorhouden aan de Staat – de enige aandeelhouder – of tasten in de eigen buidel. Dit is de belangrijkste reden waarom concrete maatregelen uit het reorganisatieplan nog niet publiekelijk worden gemaakt.

De SLM stelt zich op het standpunt dat de uitvoerbaarheid ervan gegarandeerd moet zijn. Buiten kijf staat dat op personeel, operationeel en technisch vlak drastische maatregelen komen om de efficiëntie op peil te brengen. Vorig jaar ontstond enorme beroering binnen het bedrijf toen bekend werd dat zeker 100 personeelsleden afgevoerd moeten worden. DWT verneemt dat dit aantal nu minder is, maar dat zeker meer dan vijftig mensen bedankt zullen worden. De belangrijkste partijen in dit proces, de directie, de raad van commissarissen en de personeels- en vliegersbond schijnen elkaar al dicht genaderd te hebben.

Het afgelopen halfjaar is een mediastilte in acht genomen om de rust binnen de SLM te handhaven en te werken aan de afronding van het zogenoemde business plan. Al geruime tijd wordt er geen nieuw personeel in dienst genomen en wordt op vrijwel alle verzoeken tot vroegtijdige beëindiging van het dienstverband positief gereageerd. Ook wordt personeel van overbezette afdelingen overgeplaatst op afdelingen die onderbezet zijn.

De herstructurering van de SLM begon al in 2000 toen de internationale luchtvaartconsultancy Simat Helliesen & Eichner een kritisch rapport uitbracht over de bedrijfsvoering. Met name bij de te grote personeelsbezetting – toen rond de 700 – werden er scherpe kanttekeningen geplaatst. De maatschappij zou het namelijk met minder dan de helft kunnen doen, aangezien ook de vloot maar uit twee vliegtuigen bestaat. Ook toen ontstond er veel beroering en is daadwerkelijke afvloeiing tot nu toe uitgebleven. Personeels- en medische kosten vormden grote druk op het bedrijfsbudget. Nu, zeven jaar verder, zal het mes definitief in het personeelsbestand worden gezet om te kunnen overleven. Zelfs de trots, de Boeing 747-300, staat op de nominatie om vervangen te worden door een toestel met een zuiniger brandstofverbruik.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,25-04-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics