Nickerie.Net, donderdag 03 mei 2007


Oudste bewoner Nickerie viert 102de verjaardag

Asha Chaturi

NIEUW-NICKERIE - Temidden van haar kinderen, kleinkinderen en bet-overkleinkinderen heeft Soemintra Bhawan zaterdag haar 102de verjaardag gevierd. Geboren op 25 april 1905, is mevrouw Bhawan tot nu toe de oudste bewoner in Nickerie. Ter gelegenheid van haar jaardag is een hawan (dankdienst bij de hindoe's...red. dWT) gehouden.

Mevrouw Bhawan is het vierde kind uit een gezin van acht. Alleen haar jongste zusje van 80 jaar is nog in leven. Op haar veertiende kwam de jarige als bruidsmeisje van haar zus voor het eerst naar Suriname vanuit India. Kort daarna werd ze door de ouders van haar latere echtgenoot gevraagd of zij niet wilde trouwen. Tegenover dWT zegt de jarige dat niet zij, maar haar ouders een dergelijke beslissing moesten nemen.

Bhawan trouwde op veertienjarige leeftijd. Uit dit huwelijk zijn acht kinderen geboren, waarvan nog vijf in leven zijn. De jarige heeft 60 kleinkinderen, 114 overkleinkinderen en 17 betoverkleinkinderen. Ze zegt altijd hard gewerkt te hebben. Zo heeft zij rijst en groente geplant en was ze assistente van de vroedvrouw die huis-aan-huis ging om kraamwerk te doen. Mevrouw Bhawan is dol op zoetigheid. Elke dag moet zij iets zoets eten. Van suiker en hoge bloeddruk heeft ze geen last.

Vikram Bhawan, kleinkind van de jarige, heeft veel geleerd van zijn oma. “Haar opvoeding was strak en ze hield van stiptheid. Ik kon voor alles terecht bij haar.” Mevrouw Bhawan, al jaren weduwe, zegt dat ze heel tevreden is over haar leven. Ze is nog redelijk gezond, haar gehoor werkt nog prima, maar ze kan niet meer zo goed zien.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,02-05-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics