Nickerie.Net, donderdag 03 mei 2007


Stichting Ypsilon Suriname wil onderafdeling in Nickerie
Geplaatst: 30/04/2007

Nickerie -  Ypsilon Suriname die al negen jaren actief is, was het afgelopen weekend voor het eerst op bezoek in Nickerie. De bijeenkomst die behalve een introductie, ook nog een vestigingskarakter in zich had, was nogal druk bezocht. Gezien de belangstelling en de noodzaak die aanwezig is, wil Ypsilon Suriname graag een onderafdeling in Nickerie starten. Voorzitter Joyce Dawson-Smits zei in een interview met de krant dat Ypsilon Suriname opgericht is op 9 maart 1998 en een hechte vereniging is van familieleden van mensen met schizofrenie of andere psychiatrische ziekten. Op aandringen van H. Amstelveen die steeds aandrong Nickerie aan te doen, was het dan ook voor Ypsilon Suriname een andere mijlpaal om haar activiteiten te komen promoten en tevens ook naar mogelijkheden te kijken in hoeverre het vestigen van een onderafdeling gelijk gerealiseerd kon worden.

 Dawson die samen met Nadya Chin Ten Fung (ondervoorzitter) en Stanley Sovan (penningmeester) naar Nickerie was afgereisd, vertelde dat schizofrenie een ernstige psychiatrische ziekte is, waarbij denken, het gevoelsleven en het gedrag van iemand ernstig verstoord raken. Schizofrenie komt voor bij 1% van de bevolking. Het komt voor bij mannen als vrouwen van alle rassen. Dawson zei verder dat zij tijdens hun frequente bijeenkomsten/lezingen vaak mensen uit Nickerie hebben ontvangen die hun ervaringen deelden. Ypsilon Suriname houdt zich voornamelijk bezig met het geven van adviezen en het organiseren van lezingen, verzorgd door specialisten waar ook de problemen aan de kaak worden gesteld.

 Naar zeggen van Stanley Sovan, heeft Nickerie zo een onderafdeling hard nodig. Meer nog dat hij al bij aankomst in Nickerie binnen korte tijd, zeker een viertal mensen heeft waargenomen, die symptomen van schizofrenie vertonen en hulp nodig hebben. Amstelveen zei dat er nog een stigma is in de psychiatrie en dit doorbroken kan worden als mensen onder ons het initiatief nemen om ook het werk van Ypsilon Suriname te ondersteunen. Rob Mooij van Stichting WIN, waarmee Ypsilon ook goede banden heeft, garandeerde dat zij zeker een bijdrage zullen leveren om vorm te helpen geven aan een onderafdeling van Ypsilon Suriname in Nickerie.

Henna Maho, maatschappelijk medewerkster bij Bureau Alcohol en Drugs deelde haar mening dat Nickerie zo een afdeling zeker nodig heeft. Tot zover bekend, hebben zich er nog geen initiatiefnemers aangemeld bij Ypsilon Suriname die aangegeven hebben zich ter beschikking te stellen om het werk te doen. Belangstellenden in Nickerie kunnen contact opnemen met bestuursleden van Ypsilon Suriname op de nummers:0530905/0457972/0497038. Joyce Dawson-Smits ziet graag dat de onderafdeling in Nickerie binnen korte tijd gestalte krijgt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suirname

,02-05-2007

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics