Nickerie.Net, dinsdag 08 mei 2007


Zwerversprobleem Nickerie verdient structureel aanpak

Richenel Small

Nieuw Nickerie – Het zwerversprobleem in Nickerie trekt behoorlijk aandacht van de burgerij. Vele personen zijn dan ook ingenomen met de aandacht die vanuit het Bureau Dak- en Thuislozen (BDT) en het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) in het afgelopen weekeinde besteed is aan de zwervers van het district.

 Een vrouwelijke zwervers voor het oude Ontvangkantoor in Nickerie. Zij spreidt er een mat op en ligt er vaak te slapen. Duidelijk is te zien dat kleding op de poort nast het gebouw wordt uitgehangen.Een vrouwelijke zwervers voor het oude Ontvangkantoor in Nickerie. Zij spreidt er een mat op en ligt er vaak te slapen. Duidelijk is te zien dat kleding op de poort nast het gebouw wordt uitgehangen.

De meeste personen waarmee TIMES sprak, zeggen ook niet precies te weten hoe ze met de zwerversproblematiek moeten omgaan. “De zwervers praten vaak niet tot je en als ze iets vragen is het bijna altijd geld”, zegt Irene aan TIMES. Volgens haar zijn de meeste zwervers gewoon junkies, die geld willen hebben om aan drugs te komen, waardoor niet iedereen graag een geldsbedrag aan de zwervers geeft.

Opvallend is dat het aantal vrouwelijke zwervers in Nickerie is toegenomen. In ieder geval is geconstateerd dat ze overal in Nickerie worden gesignaleerd. Grote afstanden worden daarbij lopend overbrugd. Ze slapen in principe overal: overdag onder bomen op het Brasaplein tegenover het Commissariaat, onder balkonnen van winkels, op de tribune van het Volksplein en ook op het balkon van het oud-ontvangkantoor aan de R.P. Bharosstraat te Nieuw Nickerie (foto). Soms wordt daar ook door lotgenoten een potje gekookt, waaruit gezamenlijk wordt gegeten. Het lijkt alsof zij hier hun intrek hebben genomen, want kleding hangt gewoon aan het gebouw en de meeste persoonlijke spullen worden daar uitgestald.

Het toenemende zwerversprobleem in Nickerie geeft een schaamte gevoel onder de Nickeriaanse  bevolking, daar dit district bekend staat als een gastvrije district waar in principe niemand honger hoeft te leiden of zonder een dak boven het hoofd hoeft te staan. Het is daarom ook menens om dit probleem zo spoedig mogelijk uit de wereld te verhelpen middels structurele aanpak.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,07-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics