Nickerie.Net, dinsdag 08 mei 2007


Internet isolement kost geld

Paramaribo - Het internationaal internet isolement, dat nu al bijkans vier dagen duurt, is hinderlijk en erg lastig. Voor het bedrijfsleven is het een pure bron van ergernis. Het is de vierde keer dat de inter-continentale glasvezelkabel van de Guyana’s wordt beschadigd. “Ik weet niet hoelang het gaat duren, maar de laatste storing heeft wel drie dagen geduurd,” zegt een medewerker van de internetafdeling van Telesur die geen verdere informatie aan de pers mag geven.

 “Ik hoop alleen dat het binnen twee dagen is opgelost”, zegt directeur René van Essen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Wat zijn organisatie kan doen is alleen maar afwachten, want het is een overmacht situatie. Wat de schade is die de VSB-leden ondervinden, kan Van Essen niet in geld uitdrukken. “Maar het is wel hinderlijk en lastig ja, dat je je werk niet goed kunt doen. Wat financiële transacties betreft, kan dat inderdaad geld kosten.” Overige zaken zoals versturen van documenten en andere data, kunnen wel een dag of twee wachten, verduidelijkt de VSB-directeur. Wie ook wordt gehinderd in haar operaties is de Hakrinbank, die recent nog haar positieve jaarcijfers bekend heeft gemaakt. “Kijk vanmorgen had ik telefonisch de afspraak dat een cliënt vanuit het buitenland het geld overmaakt, maar tot nu toe heb ik niets op zijn rekening gezien,” zegt directeur Jim Bousaid. “Het werkt wel vertragend,” verduidelijkt hij. De financiële schade die hij ondervindt, wil hij ook niet verhalen op Telesur, “want die kan zich dan beroepen op overmacht.”

RBTT daarentegen ondervindt van dit soort overmacht situaties geen last. “Wij hebben hier allang rekening mee gehouden,” zegt directeur Anne Harmsma van de RBTT. Er is, volgens hem, hierop ingespeeld door een directe link te hebben met de hoofdcomputer op Trinidad & Tobago. “Wij zorgen ervoor dat onze cliënten er niets van merken en dat alles zeer smooth verloopt.” Het hebben van deze back-up heeft niet zoveel financiële consequenties voor de RBTT, omdat het om een minimale investering gaat die de operationele kosten niet beïnvloedt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,08-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics