Nickerie.Net, dinsdag 08 mei 2007


Telesur denkt aan satelliet

Paramaribo - Als de problemen met de America II-glasvezelkabel blijven duren, overweegt Telesur over te stappen op satellietverbinding. Ook andere alternatieven behoren tot de mogelijkheden. Dat zegt Roy Belfor, hoofd Public Relations van Telesur, naar aanleiding van de zoveelste storing van het internetverkeer.

De storing is het gevolg van een defecte glasvezelkabel voor de kust van Frans-Guyana. De drie Guyana’s zijn afhankelijk van deze verbinding, waardoor het internet en het internationaal belverkeer in de hele regio zo goed als plat ligt. Telesur lijdt zelf schade van het defect. “Het is niet zo eenvoudig om af te stappen van America II, maar als we schade blijven ondervinden, moeten we toch sterk aan alternatieven gaan denken”, aldus Belfor.

De satelliet is overigens geen onbekend terrein voor het telecommunicatiebedrijf. Ook nu biedt Telesur een, weliswaar beperkte, back up via satelliet om toch enkele bedrijven en personen van internet te kunnen voorzien. Schadeclaims verwacht Telesur voorlopig niet. Belfor: “De bedrijven en privé-gebruikers weten dat het probleem buiten onze invloedssfeer ligt.” Hij verwacht dat de Surinaamse samenleving begrip kan opbrengen voor de situatie.

CQ-link en Parbonet profiteren ondertussen van het defect. De twee internetproviders werken via satelliet en ondervinden dus geen last van de problemen met glasvezelkabels. CQ-link had gisterenmiddag al een tiental nieuwe klanten. Ook bij de vorige storingen zag CQ-link zijn klantenbestand groeien. Manager Ruud Rijsdijk ontvangt ze met open armen: “We kunnen de problemen van Telesur opvangen. In principe kunnen wij heel Suriname van internet voorzien.” Ook Parbonet kreeg nieuwe aanvragen binnen, hoewel het nu ook niet storm loopt. “Vooral bedrijven maken de overstap. Voor particulieren is het dikwijls te duur”, zegt manager van Parbonet, Tony Alisoeprapto.

Hoe lang de storing nog zal duren is niet bekend. Bij vorige storingen bleek het defect na een viertal dagen verholpen te zijn.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,08-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics