Nickerie.Net, vrijdag 11 mei 2007


Guyanese Marine in staat van paraatheid

Paramaribo - De Guyanese kustwacht (GDF) is er op voorbereid om in welke eventualiteit dan ook te handelen, als het Tribunaal van de Verenigde Naties voor het Zeerecht (ITLOS) zijn uitspraak in augustus van dit jaar zal doen met betrekking tot de grenskwestie. In 2004 is Guyana naar de ITLOS gestapt, nadat beide landen via bilaterale pogingen en de Caricom geen oplossing konden vinden.

Volgens de bevelhebber bij de Guyanese Kustwacht, Godfrey George, staat de eenheid klaar om elke bedreiging vanuit de Surinaamse zijde aan te vechten na de uitspraak. Hij wees erop, dat de Kustwacht momenteel vier snelle schepen heeft, die in de territoriale wateren van Guyana opereren. Ook de Kustwacht te Essequibo, die thans niet voor de volle 100% in gebruik is, zal tegen die tijd een belangrijke rol spelen.

De kustwachtboot van Essequibo ondergaat momenteel reparatiewerkzaamheden en zal vr augustus vaarklaar zijn. Guyana verwacht, dat de uitspraak de weg zal plaveien voor exploratiewerkzaamheden in het olierijke Atlantische bassin en dus verder te gaan met de Canadese exploratiemaatschappij CGX Energy. CGX Energy is volgens George van plan terug te komen als de uitspraak in het voordeel van Guyana is uitgevallen, omdat een onderzoek van een geologisch team van de Verenigde Staten (USGS) heeft uitgewezen dat er 15.3 miljard vaten olie gehaald kunnen worden uit het betwist gebied. "We volgen de situatie op de voet en een besluit is reeds genomen met betrekking hiertoe", zegt George.

Volgens de geruchten in Guyana, zou zijn Kustwacht door de hoge kosten van brandstof in de afgelopen maanden niet in staat geweest zijn zijn kustwachtboten regelmatig op de wateren te laten patrouilleren. Dit spreekt George tegen in zijn vraaggesprek met Stabroek News. Hij gaf aan dat brandstof nimmer een probleem is geweest voor de Kustwacht, ondanks de hoge kosten. Volgens hem hoefde zij nimmer een patrouille uit te stellen wegens gebrek aan brandstof. Echter rukken de boten alleen uit, indien de Kustwacht over bepaalde informatie beschikt. George zei ook dat de snelle boot, die gedoneerd is door de Verenigde Staten van Amerika voor het onderscheppen drugs op de rivier, ook ingezet zal worden. "De donatie is op het juiste moment gekomen", vindt George.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,10-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics