Nickerie.Net, woensdag 09 mei 2007


Mogelijk ook oogoperaties in Nickerie

Paramaribo - “Indien de infrastructuur van het dokter Lachmipersad Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN) goed bevonden wordt, zullen in het kader van het Milagros-project binnen niet te lange tijd ook oogoperaties worden uitgevoerd in het district Nickerie.”

Dat zei minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid zaterdag bij zijn oriëntatie in de ziekeninrichting. De bewindsman was samen met topfunctionarissen van het project in het rijstdistrict om na te gaan welke mogelijkheden er zijn in het SZN. Nickerianen verwelkomen het voorstel. “Met deze ontwikkeling zullen onze mensen in de toekomst geen extra geld moeten uitgeven om naar Paramaribo en vervolgens naar Zanderij af te reizen. Hoe dan ook wil je wat extra geld op zak hebben, vooral wanneer je naar het buitenland gaat”, zegt Kurban die eerder heeft geparticipeerd in het Milagros-project. Hij is bijzonder blij dat de oogoperaties in het vervolg in Nickerie zullen plaatsvinden.

Volgens Waterberg wordt met de oogoperaties een win-win situatie gecreëerd, waarbij de kosten voor Cuba veel minder worden. “Het land zal dan geen vliegtuigen meer hoeven in te zetten om de grote groep patiënten mee te nemen en na behandeling terug te bezorgen. Daarnaast heeft Cuba ook meer patiënten te verzorgen, maar stuurt alleen een klein team van artsen naar Suriname om de operaties te doen.” De bewindsman zegt dat dit project voor Suriname ook veel voordeliger zal uitkomen, omdat de patiënten dicht bij hun omgeving en familie blijven. Het ligt in de bedoeling dat de families aan deze mensen de nodige steun kunnen geven in het proces van genezing.

Minister Waterberg wil zich vooralsnog niet verbinden aan de tijd wanneer deze operaties zullen plaatsvinden in Nickerie, maar zegt dat dit bezoek meer te maken heeft met het nagaan van de faciliteiten in het SZN. De Cubaanse deskundigen zullen binnenkort een eindrapport uitbrengen om officieel van start te kunnen gaan met de operaties in Suriname. De delegatie heeft in de afgelopen dagen het Academisch Ziekenhuis, het Militair Ziekenhuis en het ’s Lands Hospitaal bezocht, waar ook nog operaties zullen plaatsvinden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,08-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics