Nickerie.Net, vrijdag 11 mei 2007


VN: Nederland had Bouterse moeten vervolgen voor Decembermoorden

PARAMARIBO- Nederland had ex-legerleider Desi Bouterse moeten vervolgen voor Decembermoorden. Dat vindt de VN-Commissie tegen Foltering die deze week de periodieke evaluatie pleegde naar de inspanningen van Den Haag om het ‘Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing’ uit te voeren. Folteraars mogen nergens ter wereld ongestraft blijven, vindt de VN.

Nederland moest zijn schriftelijke rapportage maandag en dinsdag mondeling bij de VN-Commissie verdedigen. De verdediging werd ingeleid door delegatieleider Piet de Klerk, mensenrechtenambassadeur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, bijgestaan door andere functionarissen die de verschillende onderdelen en onderwerpen in het rapport verdedigden.

De Nederlandse afvaardiging heeft de VN-Commissie niet kunnen overtuigen van haar standpunt om Bouterse niet te vervolgen voor de geruchtmakende Decembermoorden. De argumenten die Den Haag aanvoerde om het standpunt van de Hoge Raad, Bouterse niet te berechten, te ondersteunen, zijn van de hand gewezen.

Nabestaanden hadden in Nederland een strafklacht tegen Bouterse ingediend voor de Decembermoorden en op 20 november 2000 vonniste het Gerechtshof in Amsterdam in cassatie dat het Openbaar Ministerie van Amsterdam de ex-legerleider moest vervolgend. Op 18 september 2001 vonniste de Hoge Raad echter dat strafvervolging in Nederland tegen Bouterse is, omdat de betreffende wetgeving slechts berechting mogelijk maakt van gevallen die rechtstreeks connecties hebben met Nederlandse jurisdictie; bijvoorbeeld als de verdachte of het slachtoffer de Nederlandse nationaliteit heeft of als de verdachte zich in Nederland bevond. Alleen in dergelijke gevallen is Nederland bevoegd te vervolgende, oordeelde de Hoge Raad. Verder oordeelde het rechtscollege dat doodslag en moord op zicht geen foltering inhouden, in de context van de Folterwet.

Commissievoorzitter Andreas Mavrommatis die zelf als rapporteur optrad, vond de argumenten van de Hoge Raad ongegrond. De Hoge Raad stelde in december 2001 dat de Nederlandse justitie geen juristdictie had om de foltering, die onderdeel zouden zijn van de Decembermoorden, te vervolgen. Mavrommatis voerde aan, dat de internationale conventies aangeven dat folterraars nergens een schuiladres mogen vinden. Dit was ook de basis voor de Britse Chanber of Lords om Augusto Pinochet van Chili te vervolgen, stelde de commissievoorzitter.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,10-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics