Nickerie.Net, donderdag 17 mei 2007


Suriname bevestigt ‘One China policy’

Eric Mahabier, 17/05/2007

Paramaribo - Suriname heeft zich afgelopen vrijdag bij herhaling gecommitteerd aan de ‘Een China politiek’. President Hu Jintao van China appreciëert deze committering, omdat mede hiermee de bilaterale en vriendschappelijke relatie tussen beide landen verder verstevigd wordt. In het Caraibisch gebied is Suriname “heel belangrijk” voor China; via dit land kan het zijn multilaterale relaties verder uitbouwen. Dit zegt ambassadeur Isaak Soerokarso van Suriname in China vanuit Beijing aan dWT.

Soerokarso heeft vrijdag samen met zes andere ambassadeurs zijn geloofsbrieven aan Hu Jintao aangeboden. “Een eervolle ontvangst, en ik heb de beste behandeling tot nu toe gekregen”, reageert de Surinaamse ambassadeur verder op geruchten als zou hij vanwege uiteenlopende standpunten in de regeringscoalitie over de ‘Een China politiek’ geen goede ontvangst hebben gekregen. “Ik ben overal tot nu toe met de nodige egards ontvangen”, benadrukt hij. Voorafgaand aan de aanbieding van de geloofsbrieven heeft Soerokarso onder meer bezoeken gebracht aan functionarissen die belast zijn met het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika.

In zijn toespraak zei de Chinese president te verwachten dat Soerokarso zich volledig inzet om de wederzijdse relatie verder uit te bouwen en zegde hem daartbij alle medewerking toe. De president memoreerde het jaar 1976 toen Suriname als een van de eerste landen uit het Caraibisch gebied vriendschappelijke relaties aanging met China. De betrekkingen toen waren mede gebaseerd op historische en traditionele gronden. In de loop der jaren is deze relatie verder uitgediept, en beide landen hebben op diverse gebieden, waaronder handel en onderwijs, samenwerkingsverbanden. Hu Jintao memoreerde ook het staatsbezoek van president Ronald Venetiaan in 2004 waarbij de betrekkingen en de “verstandhouding” verder verstevigd zijn. Het recente bezoek van de vicepresident van de Chinese partij aan Suriname en het geplande bezoek van vicepresident Ramdien Sardjoe in juni aan China hebben ook positieve invloeden op de relatie.

In zijn dankwoord sprak Soerokarso de hoop uit zich tijdens zijn ambassadeursperiode volledig te kunnen inzetten en lopende projecten optimaal te kunnen effectueren. Bij de aanbieding van de geloofsbrieven was de Surinaamse ambassadeur vergezeld van ambassaderaad Gilbert van Dijk en eerste secretaris Vijanti Ramrattan.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,17-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics