Nickerie.Net, vrijdag 18 mei 2007


Bananentoekomst geregeld voor Suriname

Paramaribo - Vorige week is Landbouwminister Kermechand Raghoebarsing met een delegatie naar Belize, in Centraal Amerika, afgereisd om te praten over de bananentoekomst van Suriname en de rest van de regio die ook naar Europa exporteert. Tijdens deze Cariforum-meeting waren dan ook de belangrijkste Caricom-bananenproducenten aanwezig en moest een gemeenschappelijk Caribisch standpunt gevormd worden over de toekomstige marktomstandigheden in Europa. Dit staat in een uitgegeven persbericht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij.

De handel tussen de voormalige koloniŽn (ACP landen) en voormalige uitbuiters (Europa) is geregeld in de EPAís (Economic Partnership Agreements). Bananenproducenten hebben zich tussen 2004 en 2007 suf betaald aan licenties om hun producten te mogen afzetten in het bananenhongerige Europa. De Stichting ter Behoud van de Bananensector in Suriname (SBBS) zal tegen het eind van 2007 zeker 21 miljoen aan bananenlicenties hebben betaald aan voornamelijk multinationals. Vanaf volgend jaar januari hoeven deze licenties niet meer betaald te worden en is de export van bananen vanuit de Caricom naar Europa geregeld.

De Surinaamse delegatie heeft tijdens de Cariforum meeting duidelijk aangetoond behoefte te hebben aan een eenvoudige en transparante regeling. Andere Caricom landen prefereren juist een ingewikkelde regeling met voor zichzelf beperkende maatregelen. Besloten is een Most Favored Nations tarief van 175 euro per ton te hanteren, een quotum van 500.000 ton voor Cariforum en een Cariforum/ACP quota op basis van Ďfirst come, first serveí Gelukkig is er alles aan gedaan om de lokale bananensector vooral in deze periode te herstructureren en gezond te maken, wat ook goed gelukt is.

Nadat het bedrijf enkele jaren geleden plat werd gegooid door de toenmalige regering Venetiaan-Ajodhia II. Deze zelfde regering heeft kort daarna het bedrijf weer op poten gezet en met 2000 arbeidsplaatsen en efficiŽnte kostenbeheersing, is het nu een belangrijke deviezenverdiener geworden. De export bedraagt gauw een 80.000 dozen op week basis en voor dit jaar zal de exportwaarde rond de 16 miljoen US dollars zitten. Met trots slaat de SBBS zich op de borst als te zijn de grootste klant van NV Havenbeheer, omdat ze 60 procent van alle exportcontainers door deze haven laat gaan.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,17-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics