Nickerie.Net, vrijdag 18 mei 2007


‘Improviserend’ afvaardiging Nationaal Leger maakt goede beurt in Belize

Ivan Cairo, 18/05/2007

Paramaribo - Suriname staat op de lijst om in de toekomst gastland te zijn bij de jaarlijkse regionale militaire trainingen, Trade Winds. De goede prestaties die het Surinaams Nationaal Leger (NL) vanaf de eerste deelname in 2004 heeft geboekt, speelde het land in de kijkers bij de organisatoren. Wanneer Suriname aan de beurt is als gastland is nog niet te zeggen, omdat dit van een aantal factoren afhangt, zegt Thomas Genton van de Amerikaanse ambassade aan de krant.

 “Het is niet uitgesloten dat Suriname in de toekomst als gastland optreedt.” De Verenigde Staten van Amerika, één van de organisatoren van Trade Winds, zou dolgraag de trainingen hier willen houden, maar dat is mede afhankelijk van wat de deelnemende landen samen bepalen. De discussies zijn nog gaande.

Gisteravond keerden 70 van de 75 militairen die te Belize aan de Trade Winds 2007 hebben deelgenomen terug, de overige vijf vandaag arriveren vandaag. Kapitein Umro Souda die mede belast was met de leiding van de Surinaamse legereenheid, zegt met trots, dat het NL opnieuw een goede beurt heeft gemaakt en op verschillende onderdelen van de training beter was dan de overige landen of in elk geval niet heeft ondergedaan.

De leden van de Militaire Politie waren op Belize de besten en kregen “een apart certificaat”. Luitenant Edson Cairo van de commandotroepen werd bij schieten op lange afstand met pistool en rifle tweede. Ofschoon het NL niet over de geavanceerde middelen beschikt als andere deelnemende landen had Suriname geen problemen met de exercitie. “Improvisatie” hier in de dagelijkse praktijk heeft gemaakt dat de legereenheid aan alle onderdelen kon meedoen.

 “Wat we wel jammer vinden, is dat we (de infanterie) de attributen; het materiaal niet voorhanden hebben om consequent of vaker in training te zijn, maar we proberen dat door te improviseren”, stelt de legerofficier. “Improvisatie is ons voordeel geweest”, vult hij aan. Op het stuk van “verkeerssluizen” hebben de overige landen veel van Suriname geleerd, zegt kapitein Souda. Vreemd vindt hij het, dat het Amerikaans leger dat ook heeft deelgenomen bij het onderdeel combat shooting, nog afstanden van 800 meter hanteert, terwijl het NL dat doet op 100, 50 en 25 meter. “Precies daar hebben we ze kunnen vloeren; met het schieten”, zegt hij.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

,17-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics