Nickerie.Net, zondag 20 mei 2007


Staatsolie klaar voor olie-exploraties maritiem grensgebied

Ivan Cairo, 19/05/2007

Paramaribo - Wanneer het maritiem grensgeschil met Guyana in augustus is beslecht, ligt het voor de hand dat Suriname overgaat tot olie-exploraties in dat gebied. Minister Gregory Rusland (Natuurlijke Hulpbronnen) rekent erop, dat de uitspraak van het ITLOS-arbitragetribunaal in Surinames voordeel valt.

Staatsolie die alle olie-exploratie en exploitatierechten op Surinaams grondgebied in handen heeft, is er ook klaar voor, zegt Marny Daal-Vogelland, manager Exploratie en Productiecontracten bij Staatsolie, aan de krant. Ook zij gaat er vanuit dat het door Guyana betwiste gebied Surinaams territoir is, maar zo lang de uitspraak er niet is, zal Staatsolie daar geen activiteiten ontplooien. “We gaan er vanuit dat het Surinaams grondgebied is, maar voor de daadwerkelijke uitvoering van activiteiten kijken we reikhalzend uit naar de uitspraak die gedaan zal worden in augustus”, zegt Rusland.

Een concreet actieplan, hoe vanaf dat moment op te treden, is er nog niet, maar hij verwacht dat Staatsolie wel haar draaiboek klaar zal hebben. In maart 2008 houdt de oliemaatschappij een internationale inschrijving (bidding round) voor olie-exploratieconcessies die eerder bekend stonden als Block 7, 15 en 36. Hier betreft het de concessies waar het water tot maximaal zo’n 50 meter diep is, zegt Daal-Vogelland.

Staatsolie was niet tevreden over de wijze waarop informatie over deze gebieden was verwerkt, en pleegt nu een update waarna ze opnieuw verwerkt zullen worden in een nieuw informatiepakket voor belangstellenden. Dit pakket is omstreeks januari 2008 gereed om aangeboden te worden. Het is de bedoeling dat de toewijzing eind 2008 of begin 2009 plaatsvindt. Het gebied zal nu in kleinere deelconcessies dan tot nu het geval was, verdeeld worden.

Rusland juicht deze activiteiten toe die op termijn bij een succesvolle olievondst de verdiencapaciteit van het staatsbedrijf en het land zal vergroten. Staatsolie voert al geruime tijd een agressieve internationale campagne om partners te zoeken bij haar exploratie- en eventuele productieactiviteiten. Momenteel voert de oliemaatschappij afrondende gesprekken met het Amerikaanse Murphy Oil om te komen tot ondertekening van een productiedelingscontract voor Block 37 in het zeegebied. De ondertekening kan “zeer binnenkort” plaatsvinden.

De voorbereidingen voor exploraties in de on shore-concessies in Coronie en Uitkijk zijn inmiddels ver gevorderd. De eerste proefboring op de Uitkijkconcessie wordt op 2 juli verricht, en rond eind dit jaar in Coronie. Te Uitkijk zullen in eerste instantie zeven proefbronnen worden aangeboord.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,20-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics