Nickerie.Net, dinsdag 22 mei 2007


Economist Intelligent Unit: ‘Criminaliteitscijfer Suriname laagste in Cariben’

Paramaribo - Hoewel geweldscriminaliteit in Suriname toeneemt, is het vergeleken met die in Engelstalige Caribische landen extreem laag, zegt de Economist Intelligent Unit (EIU) in haar landenrapport over Suriname. Het aantal moorden steeg in 2006 naar 23, dertien meer vergeleken met het jaar daarvoor. Dit komt neer op 4,7 moorden per 100.000 inwoners.

Volgens deze gezaghebbende Britse financiële organisatie blijven drugshandel, witwaspraktijken en illegale goudwinning in de binnenlanden de belangrijkste kopzorgen met betrekking tot de nationale veiligheid. “Georganiseerde criminele (drugs) groeperingen hebben nog aanzienlijk veel economische, sociale en politieke macht, ondanks hen enkele grote tegenslagen zijn toegebracht door de Surinaamse justitie”, zegt de EIU in het landenrapport. “Desondanks is geweldscriminaliteit een minder urgent probleem vergeleken met Guyana en andere Engelssprekende Caribische landen”.

De toegenomen politieke vertegenwoordiging van het achterland, via A Combinatie, kan ertoe leiden dat meer aandacht wordt besteed aan de problemen van de inheemsen, maar meer nog de marrons, in hun leef- en woongebieden. Met name de laatste groep wordt gestigmatiseerd als plegers van ernstige geweldsdelicten concludeert de EIU. Voorrang moet volgens haar verleend worden aan de grondenrechten problematiek, transport en infrastructuur; zaken die de economische positie van deze groepen drastische kunnen verbeteren.

Verder wordt gepleit wordt voor verbetering van gevangeniscondities, die als zeer armzalig bestempeld worden. “In sommige cellenhuizen wordt het viervoudige van het aantal toegestane gevangenen opgesloten, wat ook geweldsgolven tot gevolg heeft”. Met deze kritiek schaart EIU zich achter het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat eerder dit jaar in een rapport zijn afkeuring uitsprak over de leefomstandigheden in Surinaamse cellenhuizen.

In het rapport laat de financiële organisatie haar licht schijnen over onder meer de politieke, economische en sociale leefsituatie in Suriname. Opmerkelijk is dat de EIU bezorgd is over mogelijke politieke instabiliteit die kan ontstaan wanneer het proces tegen NDP-voorzitter Desi Bouterse, hoofdverdachte van de 8 Decembermoorden, later dit jaar begint.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,22-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics