Nickerie.Net, zaterdag 26 mei 2007


Fitch stelt Surinames kredietwaardigheid op 'B'

Ivan Cairo, 26/05/2007

Paramaribo - Fitch Ratings heeft Surinames kredietwaardigheid wat betreft vreemde valuta (IDR) gesteld op 'B' , terwijl de rating voor de lokale munt is gesteld op 'B+'. De vooruitzichten voor beide ratings zijn 'Stabiel'. Dat schrijft het internationale ratingsbureau in een gisteren uitgeven verklaring. 'Ofschoon er het afgelopen jaar weinig vorderingen zijn gemaakt bij het wegwerken van betalingsachterstanden wordt Surinames lange-termijn IDR voor vreemde valuta beÔnvloed door betalingsachterstanden bij bilaterale crediteuren", zegt Theresa Paiz Fredel, Senior Director voor Latin American Sovereign Ratings.

Surinames geringe buitenlandse en binnenlandse schuld en andere gunstige middenlange termijn economische vooruitzichten ondersteunen de lange-termijn ratings. Desalniettemin worden deze positieve indicatoren overschaduwd door een zwakke, maar verbeterende positie van de overheidsuitgaven en het doorvoeren van structurele hervormingen. ďDeze zaken moeten versterkt worden daar Suriname kwetsbaar is voor schokken op de internationale markt", stelt Fitch Ratings verder. Hoge prijzen op de internationale markt voor producten als aluminium, olie en goud zullen voorlopig een positieve invloed blijven hebben op de economie en de belastinginkomsten van de overheid. Dit zal op zijn beurt ten goede komen aan de ontwikkelingen op het stuk van binnenlandse en externe betalingen.

Dat Suriname een lage staatsschuld heeft staat in schril contrast met het slechte betalingsgedrag wat betreft buitenlandse schulden. Dit wordt gezien als de grootste beperking voor de rating wat betreft vreemde valuta. Onder meer heeft slecht management van de staatsfinanciŽn door de jaren heen geleid tot het ophopen van betalingsachterstanden, verwijt Fitch. De betalingsachterstand is licht gedaald naar 7 procent van het Bruto Nationaal Product, dit vanwege de toename van het BNP. Fitch stelt dat de regering wel enige vordering heeft gemaakt bij het wegwerken van achterstanden door onder andere in april een schuld bij Spanje volledig terug te betalen, terwijl in 2006 nieuwe betalingsregelingen zijn getroffen met ItaliŽ en China. Suriname heeft nog forse betalingsachterstanden bij de VS en BraziliŽ. Ruim 90 procent van Surinames buitenlandse schuld ligt bij deze twee landen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,26-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics