Nickerie.Net, zaterdag 26 mei 2007


ITLOS inspecteert Suriname-Guyana bassin

Vernon Texel, 26/05/2007

Paramaribo - Onderzoekers van het Internationaal Tribunaal voor de Rechten van de Zee (ITLOS) inspecteren volgende week het Suriname-Guyana bassin, dat door laatstgenoemde betwist wordt. Volgens het nieuwsagentschap Associated Press (AP) zou het gaan om vaststelling van de grenzen van het olie- en gas-rijke gebied waar tussen beide landen een maritiem geschil bestaat.

De inspecties worden met een speciaal uitgerust vaartuig verricht. Het bezoek van de ITLOS-delegatie aan beide landen heeft alles te maken met de uitspraak in augustus in het maritiem grensgeschil tussen Suriname en Guyana. Hans Lim A Po, met deze informatie geconfronteerd, zegt niet op de hoogte te zijn van deze VN-missie. “De VN heeft wel een geologische dienst, maar voor de rest ben ik niet op de hoogte”. Of dat wel het geval is bij regeringsautoriteiten kan hij ook niet met zekerheid zeggen.

Suriname verjoeg in 2000 het boorplatform van het Canadese CGX-Energy dat van de Guyanese overheid toestemming had olieboringen te verrichten in Surinames territoriale wateren. Toenmalig president Jules Wijdenbosch stuurde daarbij de marine erop af. Omdat Guyana in zowel bilaterale als in Caricom-verband zijn gelijk niet kon krijgen sleepte het Suriname in februari 2004 voor het zeerechtentrinunaal in het Duitse Hamburg.

Volgens schattingen is het maritiemgebied dat tot het Surinaams territoir behoort rijk aan 15 miljard vaten ruwe olie en enorme hoeveelheden aardgas. Guyana, dat verlegen zit om natuurlijke hulpbronnen, kijkt reikhalzend uit naar de uitspraak omdat hij staat te springen exploraties uit te voeren. Onlangs verklaarde een marinecommandant van dat land dat Guyanese marine klaarstaat om dat deel te verdedigen, als de ITLOS-uitspraak in het voordeel van Suriname uitvalt. President Bharrat Jagdeo ontkrachtte deze verklaring daags daarna als te zijn “niet formeel”. Ondertussen heeft Staatsolie alles klaar voor exploraties in dit maritiem gebied.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,26-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics