Nickerie.Net, zaterdag 26 mei 2007


NCCR alert over Boven-Suriname, Water bedreigt Para

Paramaribo - Onmiddellijk optreden van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) te Boven-Suriname rond de wateroverlast waarmee enkele dorpen kampen, is nog niet noodzakelijk. Ook district Para lijkt niet bespaard van overtollig water dat blijft liggen. Enkele plaatsen zijn al onder water gelopen. De alarmfase is nog niet bereikt, zegt NCCR-woordvoerder Derrick Beeldsnijder, maar de ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd. Bij eventuele calamiteiten is de rampenbeheersingsdienst klaar om uit de startblokken te komen.

Beeldsnijder zegt aan de krant, dat vanaf dinsdag de stijging van het waterpeil te Boven-Suriname wordt gemonitord. “We maken gebruik van de ervaringen die vorig jaar tijdens Operatie Falawatra zijn opgedaan. De situatie is echter nog niet verontrustend”, stelt hij. De afgelopen dagen heeft het in bepaalde delen van het binnenland zwaar geregend, waardoor onder andere de Pikin Rio en Gran Rio evenals mei vorig jaar weer buiten hun oevers zijn getreden.

Gisteren waarschuwde het assembleelid Ortwin Cairo, dat grote delen van het district Para momenteel met ernstige wateroverlast wordt bedreigd. Bij de bespreking in het parlement van de huidige wateroverlast waarmee het land kampt, wees hij er voorts op dat zowel de volksgezondheid als de veiligheid van burgers onder druk komt. Ziekten kunnen uitbreken, terwijl gevaarlijke slangen frequenter gesignaleerd en gedood worden in woongebieden.

De volksvertegenwoordiger voerde aan, dat plantage Vierkinderen reeds onder water ligt, omdat de afwatering in de Tawajakurakreek is gestremd door dichte begroeiing in de kreek. Bij Bersaba is het water van de kreek de straat al tot op een meter genaderd en zal de situatie verergeren als de zware regens aanhouden. Ook andere delen worden bedreigd. Dit komt omdat de waterhuishouding is ontregeld weet Cairo, door slecht onderhoud van de Coropina- en de Hooikreek. “Veel plantages zullen onderlopen”, herhaalde het assembleelid zijn waarschuwing, stellende dat langs de Kennedy Highway het achterste deel van talrijke percelen al blank staat. Hij deed een dringend beroep op de regering om niet alleen naar de wateroverlast in de kustvlakte te kijken maar ook aandacht te besteden aan het achterland van Suriname, dat in “grote nood” verkeert.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,26-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics