Nickerie.Net, maandag 28 mei 2007


Economist Intelligent Unit: Uitspatten regeringscoalitie niet uitgesloten

Paramaribo - Uitspatten van de regeringscoalitie moet volgens de gezaghebbende Britse Economist Intelligence Unit (EIU) niet worden uitgesloten. Persoonlijke, politieke en etnische rivaliteit voert nog steeds enorme druk uit op de zevenpartijen tellende Nieuw-Front plus coalitie. Toch verwacht het instituut dat deze druk beheersbaar blijft en de regeringspartijen ondanks hun enorme impopulariteit tot 2010 tegen elkaar blijven aanschurken.

Het recentste voorbeeld hiervan is het terugkrabbelen van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo in de amnesty-kwestie voor de verdachten en/of daders van de 8 Decembermoorden. Nadat hij de afgelopen maanden consistent zijn standpunt hierover had verdedigd, nuanceerde hij dit de afgelopen week. De voor velen omstreden referendumoptie, om hierover een besluit te nemen, ziet hij nu pas mogelijk na een rechterlijke uitspraak. Zijn verandering van opstelling komt volgens insiders door de druk die binnen de coalitie op hem is uitgevoerd. Het proces tegen NDP-voorzitter Desi Bouterse, hoofdverdachte in het 8 Decemberproces, kan volgens EIU voor politieke spanningen zorgen. “Als Bouterse veroordeeld wordt, zal er een interne strijd losbarsten om het nieuw leiderschap in de NDP wat de partijeenheid danig kan ondermijnen”, stelt het instituut in zijn rapport over Suriname.

Ook de (solo) actie van A Combinatie (AC)-topper Ronnie Brunswijk zijn tekenen van de politiek/persoonlijke belangen van partijen. Uit het oogspringend is zijn strijd, overigens van korte duur, om zijn levenspartner Adolfina Cairo benoemd te krijgen op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, nadat Alice Amafo er door oneigenlijk aanwenden van bestelbonnen voor haar dertigste verjaardag, het veld moest, ruimen. Brunswijk’s voorstel stuitte op weerstand binnen de coalitie - meer nog binnen zijn eigen AC- behalve bij partner Pertjajah Luhur. Dit versterkte hem toen in zijn voornemen, maar uiteindelijk trok Cairo haar kandidatuur in. Ondanks deze opeenstapeling van interne spanningen “zal de kiezerssteun in aanloop naar de stembusgang voor de regering toenemen. De gevolgen van economische groei en lage inflatie zal voor hen tegen die tijd dan duidelijk zichtbaar worden”, besluit het EIU.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / EIU / de Ware Tijd

,28-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics