Nickerie.Net, maandag 28 mei 2007


Strengere FAA-regels dwarsbomen Amerika-droom SLM

Paramaribo - Strengere regels van de Amerikaanse Luchtvaartautoriteit (FAA) dwarsbomen de Amerika-droom van de SLM. Door de versnelde ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie legt de FAA de national carrier steeds aangescherpte regels op waaraan voldaan moet worden om weer met haar eigen toestellen op Amerikaanse bodem te landen.

De laatste keer dat dit gebeurde was in 1997, omdat het Amerikaanse luchtruim tot verboden terrein voor SLM werd verklaard. Belangrijkste oorzaak was dat de FAA Suriname rond die tijd degradeerde tot categorie II-land om zijn ondermaatse luchtvaartveiligheid en verouderde wetgeving. Na een langdurig proces lukte het Suriname om ongeveer vijf jaar geleden wederom zijn categorie I-status te herwinnen. Maar door de terroristische aanslagen van 11 september, werden luchtvaartregels verder aangescherpt, wat enorme vertraging betekende voor de plannen van Suriname Airways.

Een topprioriteit die wordt gesteld, is de veiligheid van de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Deze moet volgens de FAA verder worden opgeschroefd. Afbouwen van de nieuwe aankomsthal en de daarbij behorende veiligheidsregels zouden onderdeel hiervan vormen. Verder moet de SLM al haar boeken over administratie, vloot en bedrijfsvoering bij de FAA voor goedkeuring overleggen. Door de vele tegenslagen vorig jaar, onder meer de beschadiging van de Boeing 747-300, was het Amerika-proces op de achtergrond geraakt. Naast Nederland is de Amerikaanse markt – met name Miami – een belangrijke inkomstenbron geweest.

“We zijn nu weer heel zwaar bezig te lobbyen en hebben zelfs een speciale commissie ingesteld om dit proces te begeleiden”, zegt SLM-directeur Henk Jessurun. “Maar we zijn afhankelijk van de Amerikanen.” Vivian Hanenberg, directeur van de Surinaamse Burgerluchtvaart en Veiligheidsautoriteit (CASAS) benadrukt dat zijn organisatie graag assistentie verleent. Het is namelijk het aanspreekpunt tussen SLM en FAA. “Als SLM weer op Amerika wil vliegen, moet de commissie ons contacten. We gaan dan duidelijke lijnen uitstippelen welke wegen te bewandelen om dit proces rond te krijgen”, reageert hij. Surinamers die naar Amerika willen reizen zullen tot dan de omweg via Trinidad moeten kiezen. In het verleden was dat via Curaçao, Aruba en korte tijd via Jamaica.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,28-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics